Jaki nóż wybrać?

... ? Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz się do 3-4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoś, kto nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu takie zaopatrzenie będzie ... wystarczające. Jednak warto ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... niedzielę przygotowywała ciasto na makaron do rosołu. Czasem z siostrą udało nam się uszczknąć kawałek ciasta, wtedy gniotłyśmy je w rączkach i kładłyśmy na rozgrzanej kuchni węglowej (oczywiście ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... niezdrowe dodatki. Pamiętajmy, że tłuszcz, na który wrzucamy mięso musi być bardzo mocno rozgrzany. Al dente Al dente, czyli na ząb. Jest to sposób gotowania produktów takich jak makaron, ryż ... czy warzywa, by zachować ich jędrność. ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... szybciej niż w czarnej herbacie, posiada od niej więcej enzymów i mikroelementów. Zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich rodzajów herbat. Znane są nie tylko jej właściwości wspomagające odchudzanie ... i kofeiny. Dodatkowo zimna woda ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... Wody do picia-rodzaje Poniżej przybliżę wam każdy z gatunków wód. Czym się od siebie różnią i którą wybrać do picia? Woda mineralna – bogata w pierwiastki Woda mineralna zawiera ... żołądka i poprawiają metabolizm. Wodę leczniczą powinniśmy ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... albo z tych w puszce. Warto także czasami poszukać gotowych sosów produkowanych we Włoszech, co daje gwarancję jakości i smaku. Jedyną trudnością w przygotowaniu tego dania jest ugotowanie idealnego makaronu ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... Wybieramy odpowiedni rodzaj mięsa Klasyczny rosół gotuje się na wołowinie i drobiu. Aby przygotować naprawdę smaczną zupę potrzebujemy prawdziwej wiejskiej kury (lub przynajmniej z ekologicznej ... klasycznym dodatkiem do rosołu jest cienki ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... pierwsze kroki w kuchni. Deski drewniane Zdecydowanie najpopularniejsze na rynku. Są tanie i łatwo dostępne - w dużych supermarketach znajdziemy kilkanaście różnych rodzajów, w różnych rozmiarach ... rodzaju moda na szklane deski i widziałam je ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... swego rodzaju pomost łączący zwykłych ludzi z bóstwami. Wcześniej wspomniany Konfucjusz pisał, że nóż na stole jest aktem agresji, który nie przystoi mężczyźnie. Poglądy tego chińskiego filozofa odegrały ... znaczącą rolę w spopularyzowaniu ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości. Sezam - rodzaje nasion Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują ... w kuchni. Możemy włączyć go do naszych potraw ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w wersji kremowej jak i klasycznej. W połączeniu z pietruszką i mielonym mięsem z indyka doskonale sprawdzą się jako składnik nadzienia ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... Wybieramy formę W sklepach możemy znaleźć różnego rodzaju formy na tarty. Nieważne czy wybierzesz silikonową, ceramiczną, szklaną, czy pokrytą teflonem. Najważniejszy jest dobry przepis na kruche ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski. Wysoka cena kardamonu ... gorzkawego smaku. Kardamon najczęściej dodawany ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... Rodzaje lodówek turystycznych W sklepach znajdziemy dwa rodzaje lodówek turystycznych – elektryczne oraz bez zasilania. Chłodziwem mogą być specjalne wkłady albo gaz. Lodówki na wkłady chłodzące ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę. Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... - szelak - rodzaj żywicy naturalnej, którą pozyskuje się z owadów czerwców, żyjących na szelakowych drzewach Tajlandii i Indii, E 901 - wosk pszczeli - uzyskiwany przez stopienie wosku z ulu ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj aż zmięknie (w zależności od rodzaju pszenicy ten czas może wynosić od godziny do nawet czterech). W rondelku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na małym ogniu ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... Jeżeli owsianka, to tylko robiona w domu Półki sklepowe kuszą nas różnego rodzaju gotowymi owsiankami. Znajdziemy owsianki z orzechami, z owocami albo tropikalne. Niestety, mam złą wiadomość ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym ... . Jednak bardzo prężnie rozwijają się ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... pierożki, które pieczono z okaz imienin. 283308 A jak jest dziś? Można powiedzieć, że pierogi są naszym dobrem narodowym znanym na całym świecie. Ich rodzajów jest tyle ile osób je przygotowujących ... i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... już wiele produktów, które naturalnie zawierają gluten w wersji bez tego białka. W sprzedaży zajdziesz np. chleby i makarony bezglutenowe. Szukaj opakowań z przekreślonym kłosem, by mieć ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole... Chaczapuri 283094 Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem ... , rodzajem ciasta (może być drożdżowe, ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów ... skalę. Mówi się, że rodzajów francuskich serów ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ...

+ Pokaż więcej