Jak wybrać dobre wino?

... wina białe i różowe posiadają bardziej wyrazisty aromat, dlatego świetnie uzupełniają smak smażonych, wędzonych i duszonych ryb, ostrzejszych potraw z drobiu (kaczka z jabłkami, pikantny kurczak ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... na farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty, 1 litr suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki i podgrzybki) 200 g suszonych śliwek, duża cebula, jabłko, 5 łyżek oleju rzepakowego, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela ... kapusty, a następnie przełóż ją do ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... - wielkości dużego ziemniaka, 2 kwaśne jabłka, 6-7 ogórków kiszonych, 4 jajka gotowane na twardo, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy, natka pietruszki, majonez, musztarda, sól, pieprz do smaku. 284855 Smacznego! ;) ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... śmietanki na 100 g cukru). Jak wykorzystać karmel? 283694 Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... . Pieczone jabłka to wspaniały jesienny deser. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmarujesz owoce masłem, skórka ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. Sokiem z kiszonych ogórków możesz zalać ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... . Pamiętaj, każdy rodzaj kroimy innym nożem! Po piąte - dodatki 282032 Z serami świetnie komponują się orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, oliwki, winogrona, jabłka, gruszki ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... do prawidłowego trawienia. Co dodać do kompotu? 281892 Ilość możliwości jest nieograniczona. Wykorzystajmy owoce sezonowe – truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie, czereśnie, morele, jabłka, gruszki, śliwki ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... . Przykładowo awokado czy jabłko skutecznie pobudzają łaknienie, dlatego warto mieć je zawsze przy sobie. Pamiętaj także, że przekąska nie jest posiłkiem. Nie powinna być zbyt obfita. Zjedz nie więcej ... niż garść orzechów, 2 banany czy duże ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... , brukselkę, ziemniaki. Bardzo lubi kasze, od jaglanki z jabłkiem zaczyna się każdy dzień. Kończy na placuszkach z kaszy gryczanej. BLW będę polecać każdemu. Ta metoda nie tylko uczy samodzielności ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... się także žemlovkę, czyli namoczone w mleku z cukrem białe pieczywo, przełożone startymi owocami (jabłkami lub gruszkami) i zapieczone. Inną czeską specjalnością są hořické trubičky, czyli cienkie ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... , tradycyjne pieczywo, nalewki ze wszystkich regionów Polski góralskie oscypki, soki toczone z lubelskich jabłek czy kiełbasę ze świni złotnickiej. Nie zabraknie także zagranicznych produktów – włoskich ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... , 250 g kiełbasy jałowcowej, 1 l suszonych grzybów, 150 - 200 g suszonych śliwek, jabłko, 1 - 2 łyżki cukru, 2 duże cebule, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny, jałowiec ... się 6 l i zalej wodą tak, by zakryła ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... potrawy. Unikajmy więc świeżego czosnku, cebuli, serów pleśniowych, wędzonych ryb. Zrezygnujmy też ze składników, które mogą zmienić swój kolor i smak (jabłko, gruszka, awokado), gdyż zepsują one ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... można kisić z różnymi dodatkami: marchewką, buraczkami, kwaśnym jabłkiem, cebulą, koprem, kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym. 284245 Kiszona kapusta - właściwości Kiszona ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... ziarenek chia sprawdzi się świetnie w upalne dni. Tak samo jak owoce - nie zapominajmy o nich, gdyż są źródłem wielu witamin i cennych składników odżywczych, dlatego warto zawsze mieć pod ręką jabłko ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... , włóż do worka z ziemniakami jabłko. 17378 Usmaż szybciej cebulę Usmażenie cebuli na złoty kolor zajmuje sporo czasu. Skrócisz go niemal o połowę, jeśli dodasz szczyptę sody oczyszczonej. Nie martw ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... kandyzowanych ananasów, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonej żurawiny, cytryna, jabłko 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 100 ml rumu, 2 łyżki miodu, 50 ml soku ... , żurawinę, startą skórkę z cytryny, ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... Kiedy zostaną mi owoce używam ich do babeczek (muffinki z jagodami, bananem, jabłkiem smakują naprawdę wszystkim i szybko się je robi). Inny pomysł to ugotowanie kompotu. Z kolei surowe warzywa zużywam ...