Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o tym? Dowiedz się, na których olejach powinnaś smażyć i piec, a które są przeznaczone tylko do sałatek, sosów i dressingów. ... oraz chorób układu krążenia. Olej rzepakowy jest przeznaczony do ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... . Można ją jeść zarówno na surowo w sałatkach i ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami

... Składniki 200 gramów makaronu, 2 jajka, 200 gramów wędzonego boczku, 200 gramów kurek, łyżka parmezanu, ząbek czosnku, ¼ szklanki śmietany 30 proc., pieprz i sól do smaku. 17435 ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... Kuchnia włoska, obok francuskiej należy do najbardziej popularnych kuchni w Europie. Kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami ... spotkać dana z owocami morza i z oliwą z ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

... bez kości - ok. 7,50 zł, makaron (najlepiej penne) - ok. 2,50 zł, 20 dag sera żółtego - ok. 5 zł, jajko - ok. 55 gr, pomidory krojone - 2,80 zł, duża cebula - ok. 50 gr. Razem: 18,85 zł Zakupy ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... Dietetycy przekonują, że powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu kasze, zastępując nimi ziemniaki czy makaron. Nic dziwnego, kasze są pożywne, sycące i pyszne. Dostarczają naszym organizmom ... w postaci mlecznej zupy czy budyniu. Jest ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe skarby natury. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zup, sałatek oraz deserów. Można z nich przygotować pyszne herbaty czy konfitury. W dodatku mają mnóstwo ... nie raz już piłeś aromatyczną herbatkę z ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... w stolicy Bawarii, czyli Monachium. Odwiedzając tę część kraju warto także spróbować Leberkäse, czyli pieczeni z mielonego mięsa, golonki, knedli, sałatki z białej kapusty, kiełbasek norymberskich ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... Lazania jest typowo włoską potrawą przygotowywaną na bazie specjalnego makaronu o tej samej nazwie, co to danie. Tradycyjna lazania łączy w sobie wszystko to, co w kuchni Półwyspu Apenińskiego ... najlepsze. Smak soczystych pomidorów harmonijnie ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... Polski rosół to przede wszystkim bulion, makaron, marchew, pietruszka i zioła – koperek oraz natka. Odrobina pieprzu, soli i gotowe. Włosi do rosołu dodają małe pulpeciki, tradycyjne pierożki, parmezan, a nawet naleśniki. ... Zazwyczaj są bardzo ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... na każdą stronę. Jeżeli zależy nam na zdrowszej wersji, warto wypróbować słodką odmianę. 281797 Sałatka z grillowanym bakłażanem Dodatkiem do każdego grilla może być sałatka z bakłażanem, która wymaga ... . Po wystygnięciu tniemy go na paski i ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... Stoisz w sklepie przy półce z winami i zastanawiasz się które wybrać? Które będzie pasowało do owoców morza albo do makaronu? Białe czy czerwone? Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Też tak macie? Koneserem win nie jestem, ale zebrałam dla ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... w kuchni Fenkuł można jeść na surowo – zachowuje wówczas wszystkie składniki odżywcze i witaminy. W nieprzetworzonej termicznie formie koper włoski świetnie komponuje się w sałatce np. z selerem naciowym ... Sałatka z koprem włoski, pomarańczą i ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego ...

dawno temu

Co mają w sobie krewetki?

... Krewetki są jednymi z najsmaczniejszych owoców morza. Nie tylko stanowią samodzielne danie, ale mogą być także uzupełnieniem każdej sałatki. Jakie zalety niesie ze sobą wprowadzenie krewetek do naszej diety? ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... , 10 g chmielu, 10 g mięty. Wszystkie składniki zalej szklanką wrzątku i pozostaw na 10 min. pod przykryciem. Zaparzoną herbatę wypij najpóźniej pół godz. przed snem. Sałatka z kwiatami rumianku ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ... wpływają wysokie temperatury, ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... dodać do ciasta albo sałatki lub uprażyć i chrupać, a z oleju przygotujesz pyszny dressing. Ale to jeszcze nie wszystko - dynia, oprócz tego, że stwarza wiele kulinarnych możliwości i jest smaczna ... pod każdą postacią: z tartej dyni przygotuj ...

+ Pokaż więcej