Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... owocowych i ...

dawno temu

Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof

... Nie zawsze wszytko idzie po naszej myśli... w przypadku gotowania też tak czasem jest. Ile razy zapomniałeś o gotującym się makaronie? Albo użyłeś nieodpowiednich proporcji podczas pieczenia ciasta ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z obu stron i podajemy w bułce z wcześniej przygotowaną sałatką. Brzmi pysznie, ale uwierzcie mi – smakuje jeszcze lepiej! Makaron zrobiony z warzyw ... , ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... , tradycyjnych recepturach. Siostra Anastazja radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in mięsa, sałatki, surówki, ciasta. Dzięki kulinarnej pomocy w postaci książek siostry Anastazji każde danie się uda ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... tutaj. Nie wiem, ja u was, ale u mnie najczęściej zostaje pieczywo, resztki wędlin, kiełbas, pieczone lub smażone mięso, sosy, ugotowany makaron, ryż, kasza, ziemniaki. Poza tym napoczęte puszki ... z masłem czosnkowym albo tosty francuskie. ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część pęcherzyków powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykipienie gotującej się wody, zupy czy sosu. Oddziel sałatę od głąba Robisz sałatkę, ale nie chce Ci ... . masłowa bardzo szybko więdnie. By temu zapobiec owiń ...

dawno temu

5 pomysłów na przetwory z cukinii

... tak samo. Zapiekanki, makarony, leczo z cukinii, cukinia faszerowana... pomysły kiedyś się kończą, a nawet przepyszna cukinia może się nam przejeść. I co wtedy zrobić z tymi, które jeszcze nie zostały ...

dawno temu

Co znajdziesz w melonie?

... Melon jest ważnym elementem diety osób odchudzających się, cierpiących na miażdżycę oraz będących w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach. Idealnie komponuje się w sałatkach ...

dawno temu

Melon ball - deser niezwykły

... Jaki deser przygotujesz szybko i w prosty sposób? Odpowiedź jest prosta - melon ball, czyli melonowe kuleczki, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - dodaj je do sałatki, deseru albo zrób ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Śniadanie do szkoły nie musi być nudne

... do piątku. W ten sposób łatwo popaść w rutynę. A wystarczy poświęcić chwilę na rozmowę z młodym człowiekiem. Zapytaj go co woli – kanapki czy tosty, a może tortille lub naleśniki? Mogą być też sałatki ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... . Pozyskiwane są z szyszek śródziemnomorskiej sosny i należą do jednych z najdroższych bakalii. Są niewielkie, dlatego bez potrzeby siekania posypujemy nimi makarony czy sałatki, z którymi się idealnie komponują ... . Najczęściej jemy je ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... i ostrym sosem pomidorowym. FAJITA – meksykańska ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... czy gulaszu lub ryżu z owocami morza. Bardzo popularne są tam także makarony oraz zupa, inspirowana włoską minestrone. Kiedy udamy się w głąb lądu, będziemy mogli spróbować dań, przygotowywanych ... natomiast przyrządza się na rożnie. Wszystko ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... - mam na myśli makaron. Zazwyczaj tę "niedzielną" zupę jemy z makaronem jajecznym typu nitki, ale nie po to tak pieczołowicie dobieraliśmy składniki i gotowaliśmy je, by teraz cała praca poszła ... na marne przez makaron... Dlatego polecam ci ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... Dania, które świeciły tryumfy w czasach PRL wracają do łask. Powstaje coraz więcej restauracji inspirowanych tamtym okresem. Tatar, sałatka jarzynowa, wieprzowa galareta, bryzol, krem sułtański ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Przepis na spaghetti bolognese Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 1/2 kg mięsa mielonego wołowego, cebula, łodyga selera naciowego, marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 200 ml wina czerwonego ... dente makaron spaghetti w osolonej wodzie. Teraz ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... . Krewetki najczęściej przyrządza się, gotując je na parze lub we wrzątku. Kolejnym elementem tej układanki jest stworzenie sosu z makaronem, sałatki z krewetkami albo talerza przekąsek, z którymi je podasz ...

+ Pokaż więcej