Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... Co ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... . Bez większych problemów można kupić ravioli w wielu sklepach - zarówno świeże, jak i mrożone. Jednak ich przygotowanie jest znacznie prostsze niż ci się wydaje - wystarczy odrobina czasu, chęci ...

dawno temu

Zalety truskawek

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... łyżki cukru muscovado (lub trzcinowego). Owoce opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Następnie delikatnie je rozgnieć, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Borówkową papkę odstaw na pół godziny, żeby ... , tym razem na cztery godziny. Wegańskie ...

dawno temu

Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie!

... także odchudzane. Ale najważniejsze - świetnie sprawdzi się zamiast mrożonej kawy, gdyż posiada kofeinę, która uwalniana stopniowo, dostarczy ci energii na cały dzień. Spróbuj koniecznie! ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Jesteśmy właśnie w samym środku sezonu na brzoskwinie - szkoda byłoby go przegapić. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Poznaj ... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Tradycyjny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową Warto już dziś pomyśleć o przygotowaniu aromatycznej skórki pomarańczowej lub cytrynowej smażonej w cukrze. Do jej przygotowania wybieraj owoce ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... Poziomki pospolite owocują głównie w lipcu, więc to ostatni dzwonek, żeby w tym roku jeszcze zdążyć je spróbować. Od lat znane były medycynie ludowej, w której wykorzystywano nie tylko owoce poziomek ... , ale także ich liście. Wydaje mi się, że ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... Mrożone owoce Maliny, truskawki… Pewnie w czeluściach zamrażarki masz woreczek ze swoimi ulubionymi owocami :) Warto wiedzieć, że zimne jedzenie skutecznie wspomaga odchudzanie! Organizm musi ... bowiem zużyć trochę więcej energii, aby ogrzać ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin ... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami ... otrzymamy pyszną przystawkę. Z kiełbasy i wędlin ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... Którą metodę wybrać? Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Kwaśne, beztlenowe środowisko sprzyja zachowaniu składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce, które nadają ... w baldachach, lubczyk, liście czarnej ...

dawno temu

Bananowe sushi

dawno temu

6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... Sekret idealnej bezy Do przygotowania bezy potrzebujemy tak naprawdę tylko dwóch składników - białek jajek i drobnego cukru. Białka muszą być świeże (lub mrożone), dokładnie oddzielone od żółtek ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia. ... ...

+ Pokaż więcej