Kilka pomysłów na muffinki

... Muffinki zawsze są dobrym pomysłem, bez względu na to czy jest okazja by je upiec, czy nie - wystarczy, że masz chwilkę, jakieś owoce, mąkę oraz jeszcze kilka innych produktów i babeczki gotowe! Zainspiruj się i znajdź swój ulubiony przepis na ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ... na waflu Składniki: woreczek ryżu (najlepiej takiego do ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ... Awokado – właściwości zdrowotne ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... Przepis na pierś z kurczaka i warzywa zapiekane pod warkoczem z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (możesz też przygotować je samodzielnie - przepis znajdziesz tutaj ... na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz ...

dawno temu

Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów

... Od kilku sezonów jarmuż święci tryumfy. Sezon na jarmuż zaczyna się właśnie teraz i trwa przez całą zimę. Warzywo można znaleźć w supermarketach i na niektórych bazarach. Bez problemu kupimy je ... także w sklepach ze zdrową żywnością. Jarmuż ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią i nic dziwnego, bo jest największym spośród owoców cytrusowych. W swojej rodzinie wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale także bogactwem składników odżywczych ... i witamin, a zwłaszcza witaminy C, której ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... Pigwa to bardzo ciekawy owoc - wygląda jak jabłko, a w smaku jest bardzo cierpka i kwaśna, dlatego też nie radziłabym jeść jej na surowo, ale jako dodatek do innych owoców, galaretek, słodkich dżemów ... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak ...

dawno temu

Co zawierają porzeczki

... Porzeczki, bez względu na kolor, są bardzo zdrowymi owocami. Właśnie trwa na nie sezon. Sprawdź, co zawierają porzeczki i dlaczego warto je jeść? ...

dawno temu

Zasmakuj w kremowych zupach

... Zupy krem są świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad, szczególnie jeżeli twoje dziecko nie lubi jeść warzyw. W kremowej zupie możesz przemycić praktycznie wszystko! A kiedy powiesz maluchowi ... , że właśnie zjadł znienawidzony szpinak czy ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Jesień zbliża się wielkimi krokami, to czas zbiorów warzyw i owoców. W całej Polsce wciąż organizowane są kulinarne imprezy. Święto miodu, wina, fasoli czy kapusty to tylko niektóre z nich. Zobacz, gdzie się wybrać z widelcem we wrześniu. ... ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... Kiwi, czyli owoc aktinidii, początkowo zwane było chińskim agrestem, gdyż rosło w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach, a swoją obecną nazwę zawdzięcza Normanowi Sondaga – amerykańskiemu ... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... ? W Polsce ciężko znaleźć krewetki, które zostały złowione w dniu dostawy do sklepu. W związku z tym wybieramy te mrożone lub w zalewach. Termin przydatności do spożycia tych specyficznych mrożonek mija ... i znajdź miejsca, w których możesz ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... o drobnych oczkach zetrzyj pomarańczową warstwę skórki z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka. Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Owoce ... . Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do ...

dawno temu

Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... jest naprawdę wiele. Śliwki możemy wykorzystać również jako dodatek do babeczek lub oryginalnych deserów. A śliwki zatopione w czekoladzie? Mniam! Aż na samą myśl robię się głodna ;-) Korzystajmy więc z sezonu na te owoce i zabierajmy się za ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... Obok homarów i krewetek moimi ulubionymi owocami morza są kraby. Choć są pyszne, to przyrządzenie ich może przysporzyć wiele problemów osobom, które nigdy nie miały z nimi do czynienia. Jednak warto samodzielnie się z tym zmierzyć, gdyż ...

dawno temu

Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Co się kryje w kalafiorze? Kalafior to warzywo jednoroczne, należące do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jego bliskimi kuzynami są więc m.in. brukselka, biała kapusta, jarmuż czy brokuł. Kalafior ... pochodzi z Cypru. Był znany już w ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone ...

dawno temu

Właściwości jagód

... Jagody to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe owoce i włączyć je do swojego jadłospisu. ...

+ Pokaż więcej