Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

... Składniki: 2 pomidory, 4 filety z dorsza, oliwa z oliwek, świeża bazylia, natka pietruszki pieprz i sól do smaku, sok z cytryny. 285267 Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Filety natrzyj pokrojonymi ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... na cienkie, smażone placki do Francji. Jednak podobno już w starożytnym Rzymie wylano na rozgrzaną powierzchnię ciasto z mąki, jaj i mleka. Według innej teorii pierwsi byli Chińczycy. Tak czy inaczej ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... . Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Uformuj kotleciki, każdy obtocz w tartej bułce i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką

... angielskiego, 3 liście laurowe, sól oraz pieprz i gotuj przez pół godz. Teraz na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli wrzuć pieczarki, szpinak i smaż dopóki cała ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... . Do każdego z nich nałóż łyżeczkę wiśni i dokładnie zalep. Powstałe kuleczki wrzuć na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor. Babeczki z wisienką Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... ognisko można też zorganizować w zimie, np. jako jeden z elementów kuligu. Wtedy bardzo ważne jest , by zabrać ze sobą w termosie gorącą herbatę, która rozgrzeje uczestników. A na zakończenie… http ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... w wałek o średnicy ok. 4-5 cm; w takiej postaci pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 160 stopni i pokrój ciasto na ciasteczka o grubości 6-7 mm. Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż ciasteczka i piecz ok. 20 min. ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... , zwinąć je w roladę i pokroić na niewielkie kawałki, a wierzch posmarować surowym jajkiem. Piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 281984 Omlet z liśćmi pokrzywy Składniki: 4 jajka, 3 ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... . Na patelni rozgrzej oliwę i z obu stron zarumień na niej plastry kopru włoskiego, które następnie pozostaw na talerzu do wystygnięcia. Teraz na patelni upraż orzeszki piniowe lub ziarenka słonecznika. Cebulę ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę, podsmaż je na rozgrzanej patelni. Teraz przełóż pieczarki do soczewicy i przez chwilę duś razem. Usmażone patisony polej powstałym sosem i odrobiną sosu sojowego. Podawaj na ciepło. Smacznego! 17426 ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... ! :) 4. Orzechy włoskie Orzechy włoskie to prawdziwy skarb jesieni! Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagające obniżyć poziom złego cholesterolu. Już 3 włoskie orzechy zaspokajają dzienne ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... . Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 - 200 st. i piecz przez ok. 15 - 20 min. 284768 Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych), 3 malinowe ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... odrobinę mleka – będzie bardziej puszysta. Warto także przed wylaniem jajek na patelnię, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu odrobinę mąki. Wówczas jajka nie przywrą do dna. Mleko nie wykipi, jeśli ponad jego powierzchnią posmarujesz ścianki garnka ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , sól i świeżo zmielony pieprz. Umyj szczaw i szpinak, a następnie sparz i odcedź. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wcześniej lekko osuszone liście szpinaku i szczawiu. Zawartość patelni duś, co chwilę ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... masła jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżkę cukru wanilinowego 3/4 szklanki sezamu Sezam podsmaż na rozgrzanej patelni, po czym do osobnej misy dodaj masło, mąkę, cukier, jajko, sodę, cukier ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka kuminu, gorczycy i kolendry rozetrzyj w moździerzu. W garnku rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i podsmaż je przez kilka min aż zaczną się rumienić, teraz dodaj ...

dawno temu

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 - 50 min. Przygotuj piekarnik - rozgrzej go do 180 st. Wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i piecz przez 20 - 30 min, aż ciasto przyrumieni ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... wymieszaj – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię posmarowaną odrobiną oleju (np. rzepakowego) i smaż placuszki na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe placki możesz podać polane miodem lub syropem klonowym i ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... niezdrowe dodatki. Pamiętajmy, że tłuszcz, na który wrzucamy mięso musi być bardzo mocno rozgrzany. Al dente Al dente, czyli na ząb. Jest to sposób gotowania produktów takich jak makaron, ryż ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... - po 6 łyżek: masła, mleka, kakao i cukru przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. Polewę wylej na wierzch biszkoptu, wyrównaj i wygładź powierzchnię nożem rozgrzanym ...