Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... także smaczną bazą do domowego pesto. Wystarczy dodać orzechy, parmezan, oliwę z oliwek i zblendować na gładką masę. Pesto wykorzystaj jako sos do makaronu lub pastę do kanapek. Owoce i warzywa 283207 ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... objętość. Dodając chia do żywności, masa naszej potrawy znacznie się zwiększa, ale nie przybywa jej ani dodatkowych kalorii, ani tłuszczu. Mamy zatem większe objętościowo danie. Ale zauważmy coś ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... do pozostałej części śmietany. Śmietanę i żelatynę należny mieszać bardzo energicznie, w przeciwnym razie masa zbyt szybko się zetnie. Jeśli chcemy przygotować krem czekoladowy na bazie kremówki, powinniśmy ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... wszytko w gładką masę. UWAGA! Mieszaj składniki tylko do chwili dokładnego połączenia się ich, w przeciwnym razie powstałe puszyste ciasto opadnie nam. 284433 Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównaj ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... , aby dodać mokre składniki do suchych, w innych jest odwrotnie. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Babeczkową masą napełniamy foremki mniej więcej do trzech czwartych wysokości. Nie warto ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka. Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn. Katalonia ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... do blendera albo malaksera. Pół cytryny pokrój w plasterki i odłóż na bok. Z drugiej połowy wyciśnij sok i przelej do arbuza. Dodaj łyżkę cukru pudru lub miodu, zblenduj. Masę przelej do dzbanka, wrzuć ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... pokazują, że osoby jedzące regularnie orzechy włoskie w odpowiednich ilościach, rzadziej narażone są na wzrost masy ciała. A czy wiesz, że zawarta w orzechach kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... jeszcze przed pieczeniem, w związku z tym ważna uwaga – masa makowa albo dżem muszą być gęste i niezbyt wilgotne. W przeciwnym razie zamiast pięknie wyrośniętego ciasta drożdżowego wyjdzie nam drożdżowy zakalec ...