Co Włosi dodają do rosołu?

... Zazwyczaj są bardzo małe, ale sycące. Z powodzeniem zastępują makaron, chociaż jak wiadomo włosi za nim przepadają. W przygotowaniu przypominają polskie mielone, ale nie dodaje się do nich tuczącej ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... Pasta jajeczna z kurczakiem Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku tymianek ... , bazylia, oregano, mielona papryka do ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... lodu. Lubisz wątróbkę? Nigdy nie sól jej przed smażeniem, stanie się twarda i niesmaczna. Aby w trakcie smażenia kotletów panierka nie oddzielała się od mięsa, odłóż panierowane kotlety na pół ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Przepis na spaghetti bolognese Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 1/2 kg mięsa mielonego wołowego, cebula, łodyga selera naciowego, marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 200 ml wina czerwonego ... przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż. Teraz ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... i dość ostry smak. Dodaje się ją do marynat, pasuje także do mięs, serów oraz wędlin. Kremska – produkowana z dobro mielonych ziaren gorczycy, ma kremową konsystencję i łagodny, lekko słodkawy smak ... bądź lekko pikantnym smakiem. Doskonale ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... cukier trzcinowym. Kruszonkę możemy także wzbogacić mielonymi orzechami (np. laskowymi lub włoskimi), płatkami migdałowymi, ulubionymi pestkami czy płatkami owsianymi. Owoce (jeśli używamy świeżych ... ), należy opłukać, usunąć z nich pestki i w ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... nadzienie z mięsa mielonego i ryżu. Do tego sos pomidorowy. Najczęściej do zawijania używamy białej kapusty, ale równie dobrze możemy nafaszerować liście kapusty włoskiej, modrej czy... pekińskiej ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... utarte przyprawy, cebulę, marchew i smaż wszystko aż cebulka lekko się zeszkli. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion i gotuj wszytko przez 10 min. Kiedy ziemniaki zmiękną ... mielonej wołowiny, 1 1/2 l bulionu ...

dawno temu

Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

... Składniki: sprawiona kaczka (ok. 2,5 kg), 3 pomarańcze, jabłko, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku, łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 ... /2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki. Żeby ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona ...

dawno temu

Na czym polega sekret doskonałego purée?

... , mikser, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mielenia, czy najbardziej tradycyjny tłuczek do ziemniaków. 285445 Jak gotować ziemniaki na purée? Tutaj najważniejsze jest wyczucie - nie ma określonego ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... lub oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól morska i świeżo mielony pieprz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oliwie lub oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty ...

dawno temu

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... z nich woda wrzuć mięso mielone, bardzo drobno posiekany czosnek i podsmaż od czasu do czasu mieszając. Teraz przyszedł czas na obrane ze skórki i posiekane pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... natomiast przyrządza się na rożnie. Wszystko to jest podlane dużą ilością oliwy. Warto też spróbować Dalmatyńskiego gulaszu z kopytkami, czyli pašticada, warzyw podawanych z mięsem, makaronu z mielonym ...

dawno temu

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

... posiekanego świeżego tymianku, sól, pieprz czarny mielony, 10 małych ziemniaków średniej wielkości, 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z czosnkiem papryka słodka mielona, tymianek suszony. 285274 Tuszki ...

dawno temu

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... Przepis na żeberka w miodowej glazurze Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, cebula, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki miodu, pół szklanki oleju, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek. Żeberka podziel ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... kotlety z kalarepy? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele! Z dobroczynnych właściwości ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy

... , które powinny być w każdej kuchni. 17554 Do przygotowania kremowej zupy z soczewicy z powyższej listy będziesz potrzebować: olej, słodka mielona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, sól ... domowego bulionu warzywnego - ok. 8 zł ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... przygotowywane z surowego mięsa. U naszych zachodnich sąsiadów popularna jest surowa mielona wieprzowina, doprawiona pieprzem i cebulą, podawana na jasnym pieczywie. Belgowie zajadają się natomiast tatarem ... pokroić w poprzek włókiem na ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... ręczniczka) i dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Jeśli nie masz aż tyle czasu, by samodzielnie mielić mak, możesz kupić ten już gotowy do użycia - to spore ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania ... . do pieczonych lub grillowanych ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... przez nią wody. Wytwarza się wówczas odpowiednie ciśnienie. Tak przygotowany napar charakteryzuje się ma delikatną warstwą jasnobrązowej pianki (tzw. crema). Kawa do takiego ekspresu powinna być mielona ... po turecku parzymy w specjalnym ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... Przepis na zupę jabłkową Składniki: 2/3 szklanki cukru trzcinowego; 1 laska cynamonu (lub dwie szczypty mielonego cynamonu); 4 szklanki wody; 1-1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej; 5 obranych ...

+ Pokaż więcej