Tajemnica udanego risotto

... risotto zależy wyłącznie od twojej pomysłowości i preferencji. Może to być łosoś, krewetki, zielony groszek, kurczak, cukinia, dynia, pieczarki, orzechy, zioła, przyprawy. Pamiętaj jednak, że mniej ... znaczy więcej. Zdecyduj się więc na dwa, ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... Skąd pochodzi smak curry Na początek warto wyjaśnić jedną bardzo istotną kwestię – curry z kurczaka to nie to samo co kurczak w sosie curry. Potrawa może być przygotowywana nie tylko z dodatkiem ... , kurczak, krewetki i szparagi. Palce lizać! ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... mieszamy. W tak powstałej panierce obtaczamy pokrojonego łososia. Krewetki marynujemy w soku z limonki oraz w oleju sezamowym. Takie przekąski możemy nadziać na długie wykałaczki i maczać już w naszym ...

dawno temu

3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich

... obiadu? Dodaj je. Kurczak smażony też się nada, tak samo jak wędlina i zalegające w lodówce jarmuż, szpinak czy rukola. Poniżej znajdziesz przepis na omlet w podstawowej wersji, którą możesz ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , smażony albo gotowany kurczak, indyk czy schab, szynka, polędwica sopocka, wędlina drobiowa. Kasze i makarony: makaron pełnoziarnisty (świderki lub muszelki), kuskus, ryż, bulgur, pęczak, gryczana ... koktajlowe. Kolejna warstwa to nieco ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... Sauté Sauté to sposób smażenia mięsa i ryb bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu. Używamy jedynie przypraw (sól, pieprz). W ten sposób wydobywamy naturalny smak mięsa i eliminujemy z potrawy ... potrawę (np. pierś kurczaka) i podpalamy za ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się przede wszystkim ze skrobi i nie zawiera glutenu. Jest idealna do kruchych wypieków i panierek, a także zagęszczania sosów. Dzięki niej ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... - teraz już nigdy jej nie użyjesz! Składniki: 286053 Filety z kurczaka umyj i usuń zbędny tłuszcz, warzywa oczyść i umyj, a cebulkę opłucz, przekrój na pół i razem z łupinkami opiecz w piekarniku ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów. Sezamowe ciasteczka 281576 Potrzebować będziesz: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 150 g ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... i niewiele tłuszczów. Żywe kalmary mają podłużny, dzwonkowaty kształt, ale gotowe do spożycia przybierają formę smażonych krążków w panierce podawanych z warzywami, makaronem lub ryżem. Aby były pyszne ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... również faszerować kurczaka, indyka lub schabowe roladki. Świetnie komponują się one z majerankiem, ziołami czy ostrymi przyprawami takimi jak kolorowy pieprz. 17419 ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... to także smaczny dodatek do sałatki, tortilli, zupy czy potrawki. Gotowane mięso kurczaka czy indyka po zmieleniu i doprawieniu będzie świetnym farszem do pierogów czy krokietów. Z kolei kawałki wędlin ... albo kurczak. Całość polewamy sosem z ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... , z których każdy ma swoje lokalne specjały. Będąc we Florencji nie można nie spróbować befsztyka, w Turynie kurczaka, a w Bolonii spaghetti bolognese. Neapol słynie z przygotowywanej od lat w ten sam ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... , chudą wędlinę, owoce, twarożek, jajka. Takie śniadanie da ci energię na wiele godzin. W restauracjach unikaj smażonych potraw. Zamów grillowanego kurczaka z warzywami, sałatkę z kozim serem, owoce ... wiele. Odwiedzając fast foody, nie kupuj ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką

... , a przy okazji nie zrujnujesz domowego budżetu. 285374 Lista zakupów: 3 skrzydełka z kurczaka - 1,50 zł, 2 serki topione (200 g) - 5 zł, marchewka - 50 gr, pietruszka - 50 gr, 5 ziemniaków - 1 zł ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... wina białe i różowe posiadają bardziej wyrazisty aromat, dlatego świetnie uzupełniają smak smażonych, wędzonych i duszonych ryb, ostrzejszych potraw z drobiu (kaczka z jabłkami, pikantny kurczak ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... organizm. Jedyne czego potrzebujesz to: świeże warzywa (dodaj jakie lubisz), gotowana lub wędzona pierś z kurczaka, ser feta, oliwa z oliwek, świeże listki bazylii, pestki dyni lub słonecznika ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... , wodą gazowaną i kruszonym lodem. OUZO  – grecka wódka anyżowa wódka. PAELLA – hiszpańskie danie składające się z ryżu, szafranu, warzyw, owoców morza i mięsa kurczaka. 283061 PANCETTA – włoski ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... , zastanówmy się dlaczego warto jeść gęsinę. W porównaniu z kurczakiem czy indykiem, gęś zawiera ponad dwa razy więcej kalorii (339 kcal w 100 g). Jednak ma o wiele korzystniejszy skład tłuszczów ...

dawno temu

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... może się wydłużyć – zależy co wkładasz do środka). 17490 A co do środka? Teraz już decyzja należy do ciebie. Możesz w cieście francuskim zapiec wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, łososia, powidła ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka. Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn. Katalonia ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... witalnych. Tymianek poprawi smak kurczaka, indyka, wołowiny i cielęciny. Pasuje także do owoców morza, ryb, gęstych zup, pieczonych ziemniaków, farszów i pasztetów. Działa antybakteryjnie ...

+ Pokaż więcej