Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... . Ukiszenie kapusty w domu nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu i… siły. Do kiszenia wybieramy jesienne odmiany białej kapusty (chociaż czerwona także się nadaje). Właśnie teraz ... czy siarka. Kiszona kapusta wzmacnia odporność ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu. Dodatkowo dynia zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność, zatem powinna jak najczęściej pojawiać się w twoim jesienno-zimowym jadłospisie. Czy wiesz ... łyżeczka) zawiera 46 kcal. A jak jeść ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... Dania, które świeciły tryumfy w czasach PRL wracają do łask. Powstaje coraz więcej restauracji inspirowanych tamtym okresem. Tatar, sałatka jarzynowa, wieprzowa galareta, bryzol, krem sułtański ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , naleśników czy krokietów, ale mnie najbardziej smakuje w sałatce. 284882 Soczewica żółta Soczewica żółta, podobnie jak jej zielona siostra odznacza się delikatnym smakiem, lecz odróżnia to, że łatwo ... - jest smaczna, sycąca i na pewno ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... . W sklepach możemy dostać oliwki zielone faszerowane serem, pasta paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... dobrze znamy smak owoców mango, gdyż są łatwo dostępnymi owocami nawet w małych, osiedlowych sklepikach. Najczęściej jemy je na surowo jako zdrową przekąskę albo używamy jako składnik sałatek ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach

... owocowania. Niektóre truskawki można zbierać przez całe lato, inne tylko w okresie czerwca i lipca, a jeszcze inne są gatunkiem jesiennym. 281298 Gdyby truskawki można było uprawiać cały rok, również miałyby ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana ... potem na ruszcie i zawiniętego w chlebek pita ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób ... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... kaloryczne, dlatego lepiej jeść je jako dodatek do sałatek lub przekąskę między posiłkami. Najczęściej zabieram ze sobą do pracy orzechy laskowe, gdyż po pierwsze na moim podwórku rośnie leszczyna ... owoc staje się coraz bardziej popularny w ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... się od żółtej, jest jednak słodsza, dlatego świetnie nadaje się do karmelizowania. Zawiera także mniej enzymów, które wywołują łzy podczas jej krojenia. Ta odmiana najczęściej ląduje w sałatkach i smażonych ... przygotować prawdziwą sałatkę ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Fusilli Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym ... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... się do surowego szpinaku. Liście są też świetną bazą do sałatek. Zamiast sałaty lodowej, sięgaj częściej właśnie po szpinak. Najlepiej smakuje w połączeniu z serami i orzechami. Sałatka ze szpinakiem ... podsmażonego szpinaku z czosnkiem niż ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... mniej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek. Jaśminowy – pochodzi z Tajlandii. Zawiera więcej skrobi. Po ugotowaniu jest dość ... o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... , pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, uzyskamy lekko słony posmak z nutą selera i cytryny. Lubczyk jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, dodaje się go także do zupek w proszku. Co ważne ... ze świeżej postaci jak i suszonej. Drobno ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... . Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek. 282169 Orzechy brazylijskie (kaloryczność – 660 kcal / 100 g) Orzechy te są jednym z najcenniejszych źródeł ... dodawać praktycznie do każdego dania, ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ... dodatkiem do zdrowej, wiosennej sałatki. Nic ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... zapomnianych jabłek (Wrocław) Również 2 października we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym odbędzie się jesienna impreza promującą stare odmiany jabłek, które po latach zapomnienia cieszą się coraz większą ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... . Granaty w kuchni Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym ... odznacza się w potrawach. Sałatka z rukoli i ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... z masłem czosnkowym albo tosty francuskie. Mięso i wędliny 283202 Resztki pieczeni wykorzystaj do sałatki makaronowej lub po prostu połóż na kanapkę. Grillowane, smażone lub upieczone mięso drobiowe ... to także smaczny dodatek do sałatki, ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... , ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli. Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

+ Pokaż więcej