Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub cukru, a następnie oblewasz go zimną wodą lub okładasz lodem i pozostawisz w zimnej kąpieli nie dłużej niż podczas parzenia ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... rodzaj warzyw blanszuje się inaczej - parząc i chłodząc dłużej lub krócej. Zasada jest tylko jedna - tyle samo czasu warzywa powinny spędzić w gorącej, co w zimnej wodzie. 17507 Jak mrozić warzywa ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... – Japończycy wolą zjeść mniej nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także, by lepiej zapamiętać smak potraw. Koniec posiłku wieńczy napar z zielonej herbaty, która m.in. poprawia trawienie i oczyszcza organizm. 17460 ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... oraz powstawanie zakrzepów i udarów mózgu. Dlatego podczas wakacyjnych, gorących dni napoje alkoholowe najlepiej pić dopiero wieczorem. 281915 Kawa zawiera kofeinę, natomiast mocna herbata - teinę ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... jest podczas dolegliwości układu pokarmowego. Dziś powszechnie stosuje się herbatę z owoców kopru włoskiego na wypadek wzdęć, jak także kolki u niemowląt. Jednakże ostatnie badania pokazują ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... , 6 łyżek kakao, 6 łyżek cukru, sok z limonek, likier kokosowy, biały rum (ewentualnie czarna herbata jeśli nie używamy alkoholi). Dodatkowo potrzebne ci będą: prostokątna forma o wymiarach około 25 x ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... wprowadzić go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym. Jaki imbir wybrać - świeży czy suszony? Odpowiedź jest bardzo prosta - oczywiście, że świeży. Imbir można dodać go do herbaty lub mleka ...