Sekrety kuchni duńskiej

... i ciemnym sosem. Tradycyjną skandynawską potrawą, znaną również w Danii jest biksemad. To typowe danie resztkowe. Przygotowuje się je ze smażonych ziemniaków, cebuli i kawałków mięsa. Wszystkie ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... nie radziłabym mrozić sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku - te warzywa zdecydowanie się do tego nie nadają. Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia? Najpierw obierz, poporcjuj i dokładnie umyj ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... dzieciństwa. Jadamy ją zarówno od święta, jaki i na co dzień. Jedni dodają do niej cebulę, drudzy nie, niektórzy wykorzystują do jej zrobienia ugotowane warzywa z rosołu, a inni gotują je oddzielnie ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... . We włoskiej kuchni nie może zabraknąć oczywiście pomidorów, cebuli i czosnku – są one bardzo częstymi elementami włoskich zup. Nie zabraknie ich w minestrone, czyli włoskiej zupie jarzynowej ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... do lodówki. Po tym czasie obsmaż ze wszystkich stron i upiecz. A zupa czosnkowa? Próbowaliście kiedyś? Jest po prostu wspaniała, a robi się ją ekspresowo. Na klarowanym maśle trzeba zeszklić cebulę, potem ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... w swojej kuchni to ta do krojenia czosnku i cebuli, wybierz raczej duży talerz, tackę lub półmisek. Po drugie - odpowiednia ilość sera Przyjmuje się, że na każdą osobę potrzebujemy około 30 gramów ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... przygotowany bulion i wrzuć do niego szczaw. Gdy bulion ponownie się zagotuje, zdejmij go z ognia i dopraw solą i pieprzem. Cebulę dymkę posiekaj, a jajka pokrój w ćwiartki, włóż je na talerze, zalej bulionem ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... oraz żelaza. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, dobrze wpływa na wzrok. Z kolei kolendra sprawdzi się jako dodatek do ryb, owoców morza, drobiu i dań z roślin strączkowych. 17359 Czosnek i cebulę ...