Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... zielone szparagi wyśmienicie smakują na surowo jako składnik lekkiej sałatki. Dobrym pomysłem jest również szparagowa zupa-krem. ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... można nim zastąpić balsam do ciała, krem do opalania, mleczko do demakijażu, odżywkę do włosów, a nawet peeling (pod warunkiem, że połączymy go z solą morską lub cukrem). Olej kokosowy doskonale nawilża skórę ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... , możemy zabrać ze sobą pół domu ;-) lub tylko tyle, ile zmieści się do plecaka czy rowerowej sakwy. Podstawowe „wyposażenie” (oczywiście poza jedzeniem) to koc (duży i dość gruby), krem do opalania ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... . Boki dla urozmaicenia możesz obkleić podłużnymi biszkoptami. Dobra rada: Jeśli planujesz dekorować ciasto czekoladą lub słodyczami, to zalecam wcześniejsze pokrycie placka lekkim kremem ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... , a jednym z nich był torcik składający się z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem i oblany czekoladowym lukrem. Dziś jego firma nie istnieje, ale sam deser w trochę zmienionej wersji ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, jak również pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... zrobić to także, kiedy zupa będzie już na talerzu). Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Miksuj zawartość garnka, aż uzyskasz konsystencję kremu. 281982 Pyszne pesto Składniki: 9-10 łyżek ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... barwnik (UWAGA: kolor kremu musi być bardzo intensywny, ponieważ dodane późnej białka rozjaśnią go). Do garnuszka wlej 50 ml wody i wsyp 150 g cukru, wymieszaj je i zagotuj. W garnuszku umieść ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... się. Jeśli wmiksujemy do niej masło, powstanie nam krem, doskonały do dekorowania tortów i babeczek. Beza włoska jest stabilna, możemy ją wykorzystać do przygotowania makaroników lub ozdabiania ciast ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... na bazie owoców np. ryż na mleku z migdałami i sosem z czereśni, kisiel ze śmietaną. Do tego pachnące maślane ciasteczka, biszkopty przekładane kremami i wypieki z ciasta duńskiego. Co Duńczycy jedzą ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... do nakładania proszku matcha, chasen - bambusowa miotełka, którą ubijamy herbatę (wyglądem przypomina pędzel służący do nakładania kremu do golenia), sitko, którego użyjemy do przesiania herbaty, by ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... w zupie mięsem. Po trzecie: słodkości Miłośnicy deserów również będą zachwyceni. Najpopularniejsze w Portugalii są kremy budyniowe lub na bazie jajek. Poza tym do kawy, która właściwie mogłaby ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... lub w pikantnym sosie curry. Ja jednak najbardziej lubię krem z kalafiora, podawany z czosnkowymi grzankami i odrobiną zielonego pesto. Jest to świetny pomysł na szybką i pożywną zupę. A kto słyszał ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... także zastosowanie w kosmetyce, gdyż jako składnik kremów pomaga pozbyć się przebarwień, rozjaśnia, nawilża i uelastycznia cerę. Jednak mało kto wie, że świeżymi liśćmi szczawiu możemy umyć ręce. Świetnie nadają ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę krem. Wystarczy, że przed mrożeniem zblendujesz owoce i jarzyny, a następnie przełożysz je do foremek na lód lub małych, szczelnie zamykających się, niewielkich ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... . Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... to przecieranie przez sito. Fasować możemy powidła, marmolady, zupy kremy, owoce, warzywa, a także pasztety. Dzięki temu potrawy stają się delikatniejsze i zyskują gładką konsystencję. Fasując owoce, pozbywamy się także pestek. 17467 ...