Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... . To jeden z popularniejszych składników kuchni arabskiej. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać ją gorącą wodą lub bulionem i zostawić ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... dorzucamy posiekany czosnek (około 10 ząbków) i pokrojone w kostkę cztery ziemniaki. Całość zalewamy bulionem, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Potem blendujemy zupę, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie zwinięte w zgrabną sakiewkę, a w środku baranie i wieprzowe mięso, zatopione w aromatycznym bulionie. Chinkali je się rękoma. Łapiemy za czubek, nagryzamy, wypijamy ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... i wymieszaj. 282480 Do mieszanki wlej bulion i szybko zagotuj. Dopraw solą i gotuj jeszcze przez 5 min. Teraz dolej puszkę mleka kokosowego i ponownie zagotuj całość. Gotuj do chwili aż kukurydza będzie ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... i papryka przyprawione jedynie solą i skropione delikatnie octem i oliwą z oliwek. Fideua – odmiana paelii, w której ryż zastąpiony jest przez kluski ugotowane w rybnym bulionie. Arroz negre – ryż ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... – pomysłów na smaczną, dietetyczną potrawę jest mnóstwo. Wegańskim hitem są pieczone bataty czy młode ziemniaki podane z sałatką z bobem i miętą. Smak warzywnych potraw wzbogacą zioła, sos sojowy ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... z wodą. Ciasto przez kilka dni fermentuje, przez co gotowe placki są kwaśne w smaku. Indżerę podaje się z sosami warzywnymi lub mięsnymi. Ameryka Południowa W Wenezueli tradycyjnym przysmakiem ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... kapusty będą świetnie smakować z sosem śmietanowym lub lekkim sosem koperkowym na bazie bulionu. Gołąbki gryczane można z kolei polać sosem pieczeniowym. 17435 ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw. Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Ten rodzaj zasmażki używamy ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... z niego tłuszczu, który po jakimś czasie pojawi się na wierzchu, uzyskamy bulion, czyli odtłuszczony rosół, który doskonale sprawdza się jako baza wszelakich zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej ... , ogórkowej itd. Bulion taki można ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... się tłuszcz będzie skapywał na dół. Mięso w trakcie pieczenia należy podlewać winem, bulionem bądź tłuszczem, zapobiegnie to wysuszeniu gęsiny. Upieczoną gęś warto skropić zimną wodą ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... suszony i zwijany boczek. PHở  – wietnamska zupa na bulionie wołowym.  PROSCIUTTO – szynka parmeńska - włoska surowa suszona szynka, którą produkuje się z udźców wieprzowych z kością. PÖRÖLKT ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... , że ugotowany i ostudzony bulion wlejesz do foremek na lód, a następnie zamrozisz i zdrowe, domowe kostki rosołowe gotowe :) Jak rozmrażać owoce i warzywa? Odpowiednie rozmrażanie żywności jest równie ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i zarumień na niej cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Kiedy jarzyny będą już prawie gotowe, zalej je bulionem i przypraw carry, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez 20 min. Po upływie ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... zapamiętywanie i poprawiają procesy uczenia się. Sardynki, łosoś, makrela czy tuńczyk świetnie zgrywają się z sałatkami warzywnymi. Jednak bądźmy koleżeńscy – ich zapach może przeszkadzać naszym ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech popularne są Maultaschen – pierogi w kształcie prostokąta z twarogowym, mięsnym lub warzywnym farszem. Zatem sami widzicie, że co kraj to obyczaj – rodzajów ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... . Zamiast słodkich, gazowanych napojów zamów wodę, sok warzywny lub naturalny sok owocowy. Po trzecie – czerwone wino zamiast kolorowego drinka 281911 Alkohol to puste kalorie. Poza tym pobudza ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... i przyjaciół. Składniki: 8 porów, 2 łodygi selera naciowego, łyżka masła, łyżka oliwy, duży ziemniak, 1,5 l wywaru warzywnego, 150 ml śmietany kremówki, sól, pieprz. Pora i selera pokrój w drobną ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... patelnią. Tę „skorupkę” można wykorzystać np. do... przygotowania sosu. Wystarczy wlać na patelnię odrobinę wody, bulionu, śmietany lub wina, zagotować, a potem drewnianą szpatułką zeskrobać z dna patelni ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... i oliwą, smażony, duszony, a także w postaci zupy lub pesto. Jednak moim numerem 1 jest jarmuż pieczony w postaci warzywnych chipsów. 285057 7. Orzechy włoskie Orzechy włoskie to prawdziwy skarb ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... , a także w postaci zupy lub pesto. Jednak moim numerem 1 jest jarmuż pieczony w postaci warzywnych chipsów. 17527 3. Siemię lniane Te cudowne nasionka zawierają potężną ilość tłuszczowych kwasów ...