Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... , przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek), 500 g passaty pomidorowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1,5 l bulionu warzywnego. 286046 Kapustę opłucz i wytnij z niej ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... maśle i zjeść z białym serem. Kasza, ryż 283204 Resztki ugotowanej kaszy czy ryżu można wykorzystać jako farsz do gołąbków, warzyw (papryki, cukinii), dodać do kotletów mielonych. Niedawno pisałam ... na blogu o wegetariańskich kotletach. Kasza ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... kotlety z kalarepy? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele! Z dobroczynnych właściwości ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... ). Natomiast przygotowując słodkie i kremowe potrawy białko zastąpić można łyżeczką żelatyny. Dobrym zamiennikiem dla białek jest także woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą. 285933 Czym zastąpić bulion warzywny ... lub rosół? Od razu ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... przy tym chrupania ;-) 283853 Warzywne chipsy Chipsy warzywne są nie tylko świetna, zdrowa przekąską, ale także pyszny dodatek do kremowych zup. Jak je zrobić? Jest na to kilka sposobów. Jeden z najprostszych ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... lub makaronem. Możesz z nich także ugotować zupę. Pieczywo 285878Czerstwe pieczywo wysusz i zetrzyj na tarce. Bułki możesz także namoczyć i dodać do kotletów mielonych. Pokrojone w kostkę i podsmażone ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... . 2 tygodnie. Aby ugotować barszcz, połącz zakwas z warzywnym lub grzybowym bulionem, dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i majerankiem. Nie wyrzucaj kiszonych buraków. Można je wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. 285439 ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce. Dzięki swojemu kształtowi ten rodzaj makaronu sprawdzi się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach - zarówno lekkich, warzywnych, jaki ... warzywnych. 284251 Conchiglie Conchiglie to ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... . Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem vinaigrette. W roli przystawki może być podany także pasztet, krewetki lub quiche – mała warzywna tarta z cukinii, pora lub szpinaku ... kolacji na francuskim stole ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem. 282795 Ciekawostki o brzoskwiniach Z pestek brzoskwiń wytłaczany jest olej, który wykorzystywany jest do produkcji olejków do masażu. Drzewo ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... , klopsik, kotlety itp. najczęściej podajemy ich nieparzystą liczbę, będzie to wyglądać bardziej interesująco na talerzu. Stara zasada mówi, że trzeba spojrzeć na talerz jak na zegar i ustawić ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... obiadowym są wieprzowe pulpeciki, czyli frikadelle. Przypominają do złudzenia polskie kotlety mielone. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podaje się je z ziemniakami, kwaszonym ogórkiem, buraczkami ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... często staje się składnikiem pieczywa i wegetariańskich pasztetów. Jednak ja najczęściej wykorzystuję ją podczas przygotowywania kotletów mielonych i gulaszu. 284881 Soczewica zielona ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... bulionu warzywnego (przepis znajdziesz klikając tutaj), 100 g przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18 proc., łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 3 ogórki ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... , koperku, czosnku, ogórków i przypraw. Zupa doskonale orzeźwia w upalny dzień. 282004 Kabapczeta – kotlety z mielonego mięsa baraniego, formowane w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów. Sezamowe ciasteczka 281576 Potrzebować będziesz: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 150 g ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... uzyskać ładny koloryt skóry i wzmacnia układ krwionośny. 281606 Do przygotowania kremu z dyni będziesz potrzebować: 0,5 kg dyni, cebulę, imbir, bulion warzywny, oliwę, śmietanę, sól, pieprz, natkę ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... cebuli, łyżka masła, litr bulionu warzywnego, jogurt naturalny, szczypiorek, twaróg półtłusty, sól i pieprz ziarnisty. Po umyciu, osuszeniu i odcięciu końcówek strączków, drobno posiekaj cebulę i duś ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... z wodą. Ciasto przez kilka dni fermentuje, przez co gotowe placki są kwaśne w smaku. Indżerę podaje się z sosami warzywnymi lub mięsnymi. Ameryka Południowa W Wenezueli tradycyjnym przysmakiem ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw. Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Ten rodzaj zasmażki używamy ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... wszystko wypije. 282104 Skoro już jesteśmy przy bulionie, jeśli nie masz czasu, możesz użyć tego z kostki – warzywnego lub drobiowego. Pamiętaj jednak, że jest on bardzo słony, dlatego potem uważaj ...

+ Pokaż więcej