TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... sok z cytryny i pić zaraz po przebudzeniu. 285055 5. Dynia Dynia jest jednym z tych wspaniałych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne ... dla naszego zdrowia lecznicze właściwości. Przede ...

dawno temu

Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami

... Jesienna chandra? Mam na nią niezawodny sposób - słodka tarta z ulubionymi owocami na pewno poprawi ci humor w chłodne, jesienne dni. Zazwyczaj piekę tarty warzywne, ale dziś mam ochotę na nieco ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem ... sprawdzą się jednak także w ...

dawno temu

Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

... Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane ...

dawno temu

Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe

... Przepis na rozgrzewający koktajl z dyni Składniki: 1 1/2 szklanki puree z dyni (przepis znajdziecie tutaj), pomarańcza, gruszka, 1/2 mango, 2 plasterki imbiru, 200 ml mleka kokosowego, pełna łyżka ... miodu. 285606 Obierz pomarańczę i podziel ją ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań ...

dawno temu

Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof

... Nie zawsze wszytko idzie po naszej myśli... w przypadku gotowania też tak czasem jest. Ile razy zapomniałeś o gotującym się makaronie? Albo użyłeś nieodpowiednich proporcji podczas pieczenia ciasta ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez mąki – jest jednym z tych produktów, których nigdy nie powinno zabraknąć w kuchni. Korzystamy z niej niemal codzienne - pieczemy z niej ciasta, ciasteczka i chleby ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... , pekan, nerkowca, migdały, Pestki: słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, Suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, morele, żurawiny, śliwki, jagody goji, ananas, mango, wiórki kokosowe, daktyle, figi ... ulubiona receptura. Warto zacząć ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... Jeszcze tydzień i jak co roku zacznie się przedświąteczna gorączka... kupowanie prezentów i ozdób świątecznych, przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... jest naprawdę wiele. Śliwki możemy wykorzystać również jako dodatek do babeczek lub oryginalnych deserów. A śliwki zatopione w czekoladzie? Mniam! Aż na samą myśl robię się głodna ;-) Korzystajmy więc z sezonu na te owoce i zabierajmy się za ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... Skąd pochodzi patison? Już Aztekowie uprawiali to warzywo, a za sprawą hiszpańskich odkryć geograficznych patisony dotarły do Europy wraz ze swoimi kuzynami – dynią i kabaczkiem. Początkowo ... postacią – faszerowane, smażone i pieczone czy ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... właściwości zdrowotnych. Oto kilka moim zdaniem najsmaczniejszych. Dynia Z kwiatów dyni możesz przygotować pyszne piwne placuszki lub wypełnić je ulubionym farszem tak jak w przypadku nadziewanej ... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... proporcjach i polejesz oliwą z oliwek. Opcjonalnie możesz dodać prażone ziarna słonecznika lub dyni. 282015 Ciasteczka rumiankowe Składniki: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 60 g cukru pudru, 2 ... wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość ok. pół ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... – węgierski gulasz z mięsa, cebuli i papryki. QUESADILLA  – meksykańska tortilla z roztopionym serem i innymi dodatkami. QUICHE LORRAINE – placek lotaryński - francuski świąteczny placek zapiekany ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... . Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem vinaigrette. W roli przystawki może być podany także pasztet, krewetki lub quiche – mała warzywna tarta z cukinii, pora lub szpinaku ...

dawno temu

Czas na agrest!

... ostudź je. Ubij jajka i połącz je z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem po pieczenia. Teraz dodaj ostudzone już masło i serek waniliowy. Otrzymaną masę ... podziel na dwie części – do jednej dodaj ...

dawno temu

Na czym polega sekret doskonałego purée?

... ? Na przykład groszku, dyni, selera, jabłek albo kopru włoskiego... Ale odkąd odkryłam przepis na doskonałe purée z ziemniaków, to właśnie ono jest moim ulubionym ;-) Jeśli chcesz, by twoje ziemniaczane purée ...

dawno temu

Poznaj przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem

... Składniki: 250 g szpinaku, 100 g sera typu feta , kostka do pieczenia , proszek do pieczenia, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 szklanki mąki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. 17573 ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... połączyć je z olejem. Następnym etapem jest powolne dodawanie mieszaniny mąki, soli, proszku do pieczenia oraz sody. Przygotowanie ciasta Zwracajmy uwagę, by nasza masa nie była lejąca się ani zbyt gęsta ... , wszystko zależy od naszych upodobań ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... się w nim odnaleźć. Zapraszam do pieczenia! ;-) Kruche ciasto Składniki: 500 g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru pudru, 200 g zimnego masła, 6 żółtek, 2 ... łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18 proc.). ...

+ Pokaż więcej