Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

... Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane ...

dawno temu

Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... owocowych i ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową. 17414 ... z niego tłuszczu, który po jakimś czasie pojawi się na wierzchu, uzyskamy bulion, czyli ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... lub świeże listki. Pamiętajmy jednak, żeby dodawać bazylię pod koniec gotowania, by nie straciła swoich właściwości. Lubczyk ma mocny korzenny zapach i słodko-gorzki smak. Jeśli dodamy go do zupy jarzynowej ... , pomidorowego sosu, mięsa czy ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... , tradycyjnych recepturach. Siostra Anastazja radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in mięsa, sałatki, surówki, ciasta. Dzięki kulinarnej pomocy w postaci książek siostry Anastazji każde danie się uda ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... , które potem wylądują w ekspresowej zupie jarzynowej lub na patelni. Przed zamrożeniem jarzyny pokrój w kostkę, słupki lub zetrzyj na tarce - zaoszczędzisz czas i pieniądze gotując zimą, pyszną zupę jarzynową ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu ...

dawno temu

Co znajdziesz w melonie?

... Melon jest ważnym elementem diety osób odchudzających się, cierpiących na miażdżycę oraz będących w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach. Idealnie komponuje się w sałatkach ...

dawno temu

Melon ball - deser niezwykły

... Jaki deser przygotujesz szybko i w prosty sposób? Odpowiedź jest prosta - melon ball, czyli melonowe kuleczki, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - dodaj je do sałatki, deseru albo zrób ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Śniadanie do szkoły nie musi być nudne

... do piątku. W ten sposób łatwo popaść w rutynę. A wystarczy poświęcić chwilę na rozmowę z młodym człowiekiem. Zapytaj go co woli – kanapki czy tosty, a może tortille lub naleśniki? Mogą być też sałatki ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... . We włoskiej kuchni nie może zabraknąć oczywiście pomidorów, cebuli i czosnku – są one bardzo częstymi elementami włoskich zup. Nie zabraknie ich w minestrone, czyli włoskiej zupie jarzynowej ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... . W sklepach możemy dostać oliwki zielone faszerowane serem, pasta paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... dobrze znamy smak owoców mango, gdyż są łatwo dostępnymi owocami nawet w małych, osiedlowych sklepikach. Najczęściej jemy je na surowo jako zdrową przekąskę albo używamy jako składnik sałatek ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... serwują zazwyczaj zupę, a właściwie przecier jarzynowy, z francuskiego veluté, czyli 'aksamitne', do którego podają tarty ser, grzanki lub kawałek chudego, wędzonego boczku. 283039 Często podczas ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana ... potem na ruszcie i zawiniętego w chlebek pita ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób ... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych ...

+ Pokaż więcej