Właściwości szpinaku

... Prawdziwa bomba prozdrowotnych składników! Szpinak dostarcza wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, dzięki czemu wzmacnia odporność i chroni przed chorobami. Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po zielone liście ...

dawno temu

Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe!

... , ale kiedy pomyślałam, że zaraz zajem smaczny i pachnący omlet z warzywami, jakoś łatwiej wstawało mi się ;-) Do tego zielona herbata i już wiedziałam, że to będzie dobry dzień. ...

dawno temu

Kolorowy lukier - zrób to sam!

... Chcesz uzyskać kolorowy lukier, ale nie kosztem swojego zdrowia? Zamiast używać dostępnych w sklepach barwników spożywczych, możesz użyć naturalnych barwników, które zapewne, każdy ma w domu. Zatem, jaki kolor będą miały twoje wypieki? Żółty, ...

dawno temu

Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian

... lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... . Jego głównym składnikiem jest pasta curry, czyli aromatyczna mieszanka ziół i przypraw. Pasty występują w trzech kolorach: zielonym, żółtym i czerwonym. Czym się różnią do siebie ... ? Przede wszystkim ostrością. Żółte curry jest delikatne i ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... co godzinę, maksymalnie co dwie. Zielona herbata W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę właściwości naparu będą inne. Napar z tej herbaty parzony po raz pierwszy ... zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... znanego, czyli właśnie białego czy kremowego, poprzez zielony, aż po fioletowy. Na co musimy zwrócić uwagę, wybierając w sklepie czy na bazarze kalafiora (w tym przypadku jasnego ... )? Przede wszystkim jego główka powinna być kremowa lub biała, ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... także inne atrakcje. Warsztaty, gry i zabawy, koncerty, kolorowe mandale i oczywiście pełny wypoczynek wśród zieleni pod błękitnym niebem przy dźwiękach pięknej muzyki. 6-7 sierpnia 2016, Weekend Orientalny ... , soczewicą i wiele wiele innych. ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą... Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... Rodzaje szparagów Białe – uprawia się je pod folią bez dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są delikatne i łagodne w smaku. Zielone – o dość cienkich łodygach, mają ostry ... dźwięk. Kupując białe szparagi, szukajmy tych o ...

dawno temu

Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami

... robi mi się przyjemnie :) Czy piłeś kiedyś zieloną herbatę z konfiturą? A co powiesz na zieloną herbatę z konfiturą pomarańczową i listkami mięty? To moje ostatnie wspaniałe odkrycie smakowe. Skusisz się? :) ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... . Gotową pastę połóż na kromkach świeżego chleba, bagietce lub bułce - co lubisz i podaj z liśćmi roszponki i pokrojonymi w plasterki pomidorami. Smacznego! ;-) Pasta jajeczna z zielonym groszkiem ... Składniki: 6 jajek, 1/2 szklanki zielonego ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... ). Kolory w daniu 281400 Kolory w daniu są również bardzo ważne, ponieważ podświadomie działają na nasze odczucia. Zielony uspokaja, czerwony oznacza pasję i emocje, czarny jest oznaką elegancji ... całkowicie wykluczają. Przykładowo: Kawałek ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... sobie zjadanie pęczka natki pietruszki, jednak bardzo łatwo przemycić ją w sałatkach czy surówkach. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie zielonego smoothie na jej bazie – wystarczy dodać wybrane ... , które są idealnym dodatkiem do ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... Dżem z zielonych pomidorów Zielone pomidory, które jeszcze nie zdążyły dojrzeć, świetnie nadają się na przetwory, zwłaszcza na dżemy. Będziesz zaskoczony smakiem takiego dżemu, gdyż bardziej ... przypomina on smak owoców niż warzyw - w końcu ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... można stosować przetworzone w odpowiedni sposób zboże glutenowe oraz owies, orzechy, kaszę jaglaną, soczewicę, sezam, ciecierzycę, siemię lniane, a także ziarna słonecznika. Obecnie rynek spożywczy oferuje ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... nie brakuje. 281921 Najczęściej wykorzystywane są pomidory, cukinia, bakłażan, szpinak, sałata, papryka. Grecy chętnie przygotowują również dania z roślin strączkowych, a zwłaszcza z soczewicy, cieciorki ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... od czerwonego do brązowego, pozyskuje się go z nasion drzewa annato, może wywołać egzemę (stan zapalny skóry) oraz alergię, E 141 – to barwnik syntetyczny - kompleks miedziowy chlorofilu, barwi na zielono, E ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... do Lublina! Szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu festiwalu. Winobranie (Zielona Góra) Polską stolicą wina jest Zielona Góra. Co roku odbywa się tam Winobranie, podsumowujące zbiory ... w lubuskich winnicach. Klucze do bram miasta ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz. Jak ktoś lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... ci będą: bambusowa mata do zawijania sushi, 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu, nori, czyli japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków, wasabi, czyli zielony chrzan, sos sojowy, filet ze świeżej ... niewielką ilością wasabi. Spójrz na ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... i kofeiny. Dodatkowo zimna woda wyciągnie z czerwonej herbaty zupełnie inny smak – pozbawiony charakterystycznej goryczki. Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i białej. ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce ...

+ Pokaż więcej