Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... jajka i odczekasz 6-8 min – nie dłużej, bo po tym czasie kolor żółtka przybiera nieciekawy, szaro-zielony odcień. 284218 Jeżeli skrócisz ten czas do 5 min, uzyskasz ścięte białko i półpłynne żółtko ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... alg morskich, E 160a (beta-karoten) – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych, E 414 (guma arabska ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... czasem na nawet 5 cm grubości. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... , że istnieje rzodkiewka arbuzowa? Co prawda smakuje podobnie jak dobrze nam znana rzodkiewka, ale jest nieco delikatniejsza, a jej smak lekko orzechowy. Występuje ona w trzech kolorach: zielonym, fioletowym i różowym. Trzeba przyznać, że ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... ? Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie „włosy” sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... o średnich bulwach, gdyż te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste. Kupując kalarepę, zwróć uwagę na kondycję liści – wybieraj tylko te, które wyglądają świeżo i są zielone. Kalarepę ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... kwaśnej śmietany, 3/4 dojrzałego awokado, 4 łyżki kukurydzy, 4 liście sałaty, mały zielony ogórek, mały pomidor, 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej). Do podania: kwaśna śmietana i świeża ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... tatara używa się natomiast mięsa z bawoła. Narodową potrawą w Erytrei i Etiopii jest gored gored, czyli pokrojona w kostkę surowa wołowina, serwowana z delikatnym serem lub gotowanymi zielonymi ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... nadziewane pastą z czerwonej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w czarnym sezamie, sojowym proszku (kinako) lub zabarwiane na zielone (sproszkowanymi liściami yomogi). Mochi wykonywane są podczas ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... stroik. Możesz też wziąć kawałek materiału, trochę waty, nici i igłę i uszyć niezwykle efektowne dekoracje. Metalowa foremka do ciasteczek i gałązka czegoś zielonego także wyglądają pięknie ;-) 285819 ...

dawno temu

Czas na agrest!

... , żółty (lub biały) i zielony. Agrest pozytywnie wpływa na wzrok, wspomaga trawienie, łagodzi objawy stresu, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, pozytywnie wpływa na przemianę materii ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... risotto zależy wyłącznie od twojej pomysłowości i preferencji. Może to być łosoś, krewetki, zielony groszek, kurczak, cukinia, dynia, pieczarki, orzechy, zioła, przyprawy. Pamiętaj jednak, że mniej ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... pod każdą postacią, zielonego pesto, a także grzanek i pieczywa. 285052 2. Kiszona kapusta Wzmacnia odporność naszego organizmu, co jest szczególnie istotne jesienią, kiedy to wrasta ryzyko grypy ... . Zielone liście jarmużu smakiem ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... zielona papryczka. LASAGNE  – duże prostokątne płaty makaronu, przekładane farszem i zapiekane. LINGUINE  – włoski makaron wywodzący się z Genui, idealny do pesto i owoców morza. Wyglądem przypomina ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z pietruszki, mięty, świeżych ziół, czosnku i anchovis. 283196 Galicja słynie także z uprawy małych, zielonych papryczek pimientos del padron, które gdy dojrzeją nadziewa się serem, smaży i serwuje ...