Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... wino Bazą grzanego wina jest oczywiście czerwone, wytrawne wino i miód, reszta to już kwestia upodobań. Do grzańca możesz dodać goździki, cynamon lub imbir. Możesz dodać także odrobinę czarnego ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... czasem na nawet 5 cm grubości. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... rosół, potem zjadamy resztę. Lobio 283115 Lobio to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz. Jego najważniejszym składnikiem jest... lobio, czyli czerwona fasola ;-) Do tego pomidory, orzechy włoskie ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... . Dodatkowo odtruwają serce i dobroczynnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek, Potas – wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu, Witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne, Błonnik – obniża ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... i czerwonym. Pod grubą, ale miękką skórką znajduje się biały lub różowy miąższ z maleńkimi, czarnymi pestkami. Jest soczysty, lekko kwaskowaty, orzeźwiający, przypomina nieco kiwi. Można go jeść łyżeczką ...

dawno temu

Czas na agrest!

... w południowej i środkowej Europie, Kaukazie, północnej Afryce i Ameryce Północnej; w Polsce jest popularną rośliną uprawną. Istnieje aż 1500 odmian agrestu, a w Polsce znajdziemy trzy: agrest czerwony ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ogórki, buraki, brokuły, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pory, seler, oraz jabłka i grzyby. Pamiętajmy, bo kisić warzywa w glinianych ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... - u mnie 1,5 - litra gotuj do momentu, aż z truskawek zrobi się mus, a woda zabarwi na czerwono i nabierze smaku truskawek. Dodaj obraną i pokrojoną na drobno łodygę rabarbaru oraz cukier lub inny słodzik ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... , które produkują wina najwyższej jakości należą przede wszystkim: Piemont dzięki wykwintnemu, czerwonemu winu Barolo, Kalabria słynna z Gravello oraz Toskania znana z rozsławionego wina Chianti. Mam nadzieję ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... z pożytecznym :). 8. Wino Czerwone wino wytrawne wzmaga apetyt – oczywiście w odpowiednich ilościach. Kieliszek wina wypity 30 min przed obiadem powinien być wystarczający, by wzmocnić łaknienie ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... ). Kolory w daniu 281400 Kolory w daniu są również bardzo ważne, ponieważ podświadomie działają na nasze odczucia. Zielony uspokaja, czerwony oznacza pasję i emocje, czarny jest oznaką elegancji ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie. „Wepřo knedlo zelo“ - pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona). Tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... . 283170 A jakie wino? Podstawową zasadą doboru odpowiedniego wina do owoców morza jest nie łączenie ich z winem czerwonym – to chyba największe faux pas jakie można popełnić w tej materii ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... przez Katalończyków bacalo), papryką, pomidorami, cebulą, doprawiona octem z czerwonego wina. Escudella carn d'olla – kataloński gulasz, do którego dodaje się fasolę, ziemniaki, kapustę, makaron i różne ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Przepis na spaghetti bolognese Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 1/2 kg mięsa mielonego wołowego, cebula, łodyga selera naciowego, marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 200 ml wina czerwonego ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... do diety osób z nadciśnieniem tętniczym i anemią. 17438 Zawarte w poziomkach antyoksydanty nadają im czerwony kolor, a dla nas są bardzo istotne, gdyż hamują wchłanianie się złego cholesterolu, zwalczają ...