Sekrety kuchni czeskiej

... , śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym, grzybowym, koperkowym... Mniam! Do tego obowiązkowo knedliki, kapusta lub ziemniaczana sałatka. Co ciekawe, surówka jest traktowana jako osobne danie ... się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... jest zazwyczaj wzbogacony odrobiną mocnego alkoholu i obtoczony w cukrze pudrze. Z kolei w Anglii i Stanach Zjednoczonych do bloku czekoladowego, zwanego tam rocky roads, dodaje się także pianki ... , żurawina, wiórki kokosowe, pistacje...). ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... go także do marynat, zup i dressingów do ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... . Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to również nie musimy ograniczać się jedynie do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć ... ) albo warzywami (np. cebula, ...

dawno temu

Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

... Jesienią w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni są na porządku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym i puszystą bitą śmietaną? Prawda, że brzmi pysznie? ...

dawno temu

Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem

... Szukacie pomysłów na smaczne i szybkie dnia z brokułami? Dobrze trafiliście :-) Pyszne zupy, sałatki, naleśniki, makarony, risotto, a nawet muffinki. Warto włączyć brokuły do swojej diety, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... ) lub na słono. Dobrze komponują się z kwaśną śmietaną lub sosami – pieczarkowym, grzybowym, czosnkowym lub gulaszowym. Placki możemy podać również w nieco bardziej wykwintnej wersji - z ubitą śmietaną kremówką ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... jako deser, który podawano po drugim daniu. Stąd powiedzenie - musztarda po obiedzie. 285112 7 najpopularniejszych gatunków musztardy Dijon – klasyczna francuska musztarda o kremowej konsystencji ... . Francuska – znajdziemy w niej niezmielone ...

dawno temu

Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... gryczana wcale nie mus być podana z sosem grzybowym, a manna na mleku to już relikt przeszłości. Nowoczesne i oryginalne receptury przekonają nawet tych, którzy dotychczas rzadko sięgali po kasze. 17392 ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... Malinowy obłoczek - najlepsze ciasto na świecie Malinowy obłoczek ma w sobie wszystko to, co najlepsze ciasto mieć powinno - kruchy spód, dużą ilość malin w malinowej galaretce, kremową masę ... co chwilę zwiększając obroty miksera aż otrzymasz ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe skarby natury. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zup, sałatek oraz deserów. Można z nich przygotować pyszne herbaty czy konfitury. W dodatku mają mnóstwo ... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart ...

dawno temu

Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?

... , że będzie znacznie mniej kaloryczny. Rosół ugotowany z wykorzystaniem poniższych wskazówek możesz poporcjować i zamrozić, a następnie wykorzysać do przygotowania smacznych i zdrowych domowych zup. ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę krem. Wystarczy, że przed mrożeniem zblendujesz owoce i jarzyny, a następnie przełożysz je do foremek na lód lub małych, szczelnie zamykających się, niewielkich ... , które potem wylądują w ekspresowej ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... w rodzaju plasteliny. W takiej masie możemy uformować przeróżne figurki, a odważniejsi mogą się nawet pokusić o wykonanie mini rzeźb. Dla leniuchów zaś wystarczą całe pianki, można z nich też powycinać ... dowolne kształty i udekorować nimi ...

+ Pokaż więcej