Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... termicznej. Blanszowanie polega na krótkotrwałym, ale intensywnym ogrzaniu produktu spożywczego poprzez zanurzenie we wrzątku, a następnie szybkim schłodzeniu zimną wodą, ale to tylko jeden sposób ... zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem ...

dawno temu

Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

... do 170 st. i piecz w nim roladę przez 20-25 min. Upieczoną roladę pokrój w grube plastry i poukładaj na talerzu. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Papryka faszerowana To moja ulubiona ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie panikuj - nic straconego, bo mętną galaretę da się jeszcze uratować. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz odpowiedź. ...

dawno temu

Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat...

... Masz ochotę na rurki z bitą śmietaną? Ale te prawdziwe - w waflowej rurce z aksamitną bitą śmietaną. Do dziś pamiętam ich smak... W niedzielne popołudnia, kiedy było już za zimno na lody, rodzice ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... . Dziś tradycyjne przystawki francuskie powoli odchodzą w niepamięć. Coraz rzadziej przystawki typu salceson lub nóżki w galarecie pojawiają się na francuskich stołach. Po starterze przychodzi czas ... . Najczęściej są to surowe lub ugotowane ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... duszenia lub gotowania mięsa, podlewaj je ciepłym płynem, wówczas nie stanie się łykowate. Chcesz by galareta była klarowna? Do gotujących się nóżek wlej zimną wodę. Rybę warto rozmrażać w mleku, dzięki ...

dawno temu

Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz?

... Rolada może stać się ozdobą każdego stołu. Jemy je na ciepło, na zimno w postaci wędliny, na co dzień, jak także od święta. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane samodzielnie, dlatego mam ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... Lato to najlepsza pora na lody! Wbrew pozorom ten pyszny deser wcale nie musi być zagrożeniem dla naszej sylwetki. Jak w domu przygotować ten zimny deser, który nie tylko będzie doskonale smakował ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

dawno temu

Rozgrzewające zupy na jesień

... Nie muszę chyba nikogo przekonywać do jedzenia zup. Są świetne o każdej porze roku – latem – chłodzą, jesienią i zimną doskonale sycą i rozgrzewają. Ja mogłabym jeść zupy na śniadanie, obiad ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło jak ...

dawno temu

Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar

... "Podaruj mi trochę słońca..." - śpiewała kiedyś Ewa Bem w jednej ze swoich piosenek. I wreszcie ta odrobina słonecznych promieni przywędrowała do zimnej i śnieżnej Polski aż z San Escobar ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ...

dawno temu

Owsianka nie musi być nudna!

... tygodniach nie możesz już patrzeć na tę owsiankę. Wcale nie tak być :-) Płatki owsiane można przyrządzić na wiele sposobów - gotowane, zapiekane, na zimno, w wersji na słodko i na wytrawnie. Zobacz nasze propozycje i raz na zawsze pożegnaj się z ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... ? 17591 Teraz kilka łyżek już zimnego płynu wlej na dno półmiska, na których chcesz podać rybę i wstaw go do lodówki. Kiedy warstwa wywaru zastygnie, ułóż na niej kawałki ryby, plasterki jajka ... cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ...

dawno temu

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

... , tłuszcz do smażenia, mały kieliszek spirytusu (dodaj go do zimnego oleju), cukier puder do posypania. Z powyższych składników otrzymasz ok. 20 oponek + 20 malutkich pączusiów. Zacznij od przesiania ...

dawno temu

Przepis na sernik, który zawsze się udaje

... Przepis na sernik z brzoskwiniami Składniki na cisto: 250 g masła, zimnego, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej. 285371 Posiekane masło umieść ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... oraz chorób układu krążenia. Olej rzepakowy jest przeznaczony do stosowania zarówno na zimno, np. do sałatek czy dressingów, jak i do smażenia (jeśli jest rafinowany), gdyż ma wysoką temperaturę ... dymienia. 284288 Olej słonecznikowy - tylko na ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... mieszając i to dość szybko, bo w przeciwnym razie cukier może się skrystalizować pod wpływem zimnej wody. Jeśli przygotowujesz wersję z alkoholem, dodaj go pod sam koniec gotowania. Gotowe kremowe piwo ... przelej do kufla lub 2 szklanek, a na ...

dawno temu

Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego

... , że lepienie szyszek to dość „brudna robota”, masa klei się do palców, aby więc ułatwić sobie pracę, zawsze kiedy robię szyszki stosuję patent z zimną wodą. Stawiam sobie w pobliżu miskę z zimną wodę ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... . Aby więc uzyskać doskonałą kruszonkę potrzebujemy jednej porcji masła, jednej porcji cukru i dwóch porcji mąki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy posiekane masło (koniecznie zimne, tak jak do kruchego ...

+ Pokaż więcej