Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... Pani Walewska, nie bez przyczyny zwana także pychotką, to niezwykle smaczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem, chrupiącą bezą i dżemem porzeczkowym, by przełamać słodycz. Ciasto, choć wygląda ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... risotto zależy wyłącznie od twojej pomysłowości i preferencji. Może to być łosoś, krewetki, zielony groszek, kurczak, cukinia, dynia, pieczarki, orzechy, zioła, przyprawy. Pamiętaj jednak, że mniej ... znaczy więcej. Zdecyduj się więc na dwa, ...

dawno temu

Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

... papryk (mogą być kolorowe), 300 g brązowego ryżu, cebula, 2-3 ząbki czosnku, pomidory w puszcze, 300 g pieczarek, 2-3 łyżki oliwy, przyprawy (sól, pieprz, pasta curry, zioła prowansalskie). 285911 ... na oliwie. Teraz dodaj oczyszczone oraz ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką

... Pyszna zupa krem ze szpinaku, pieczarek i serków topionych Kiedy moja mama podzieliła się ze mną przepisem na zupę z niespodzianką, czyli kremową zupę ze szpinakiem i serkami topionymi, od razu ... , opakowanie szpinaku mrożonego - 3,50 zł, 25 ...

dawno temu

Domowa wegeta bez soli i konserantów

... . Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż nie będą suche, chrupie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie, dosłownie na sekundkę urządzenie. Na koniec dodaj ...

dawno temu

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... i mnóstwem innych smacznych rzeczy w środku. Smacznego! :) 284828 Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę. Po kilku minutach, gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki, a gdy odparuje ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... słonecznikowego szklanka mąki, łyżeczka soli, woda, przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cząber, ostra papryka, chilli, szklanka zielonej soczewicy, 3 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 4 pieczarki ... umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę, ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... i kiełbas można wykorzystać jako składnik zapiekanki, pizzy czy frittaty. Makaron 283203 Ugotowany makaron (bez sosu) może stać się bazą smacznej zapiekanki. Do tego warzywa, pieczarki, wędlina ... go jako bazę do przygotowania innej zupy. ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... nie przywarł. Mieszaj groszek przez ok. 5 minut, do czasu aż stanie się miękki, ale nadal chrupiący. Posyp potrawę płatkami papryki i to wszystko! Prawda, że proste? A jakie smaczne... :) Zamiast ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... , a bułeczki stały się chrupiące. Podajemy oczywiście na gorąco. Tego rodzaju przystawki to zaledwie kilka propozycji, ale – jak widzicie – naprawdę niewiele trzeba, by wyczarować coś pysznego. Zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... razem z oliwą i przyprawami. Pastą smarujemy każdą kromkę. Pachnie i chrupie obłędnie! 3. Pizzerinki 250 g boczku, 250 g gęstej i kwaśnej śmietany, 200 g mozzarelli, 2 ciasta francuskie, sól ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... , a na dodatek będą się rozpadać. Natomiast odpowiednio zmielona cieciorka z łatwością się klei i to dlatego kotleciki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Dużym zaskoczeniem ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... , które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty. BOEUF STROGONOW – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... popularnością cieszą się bowiem koktajle z jarmużem oraz chipsy z liści jarmużu. Podobno chrupią lepiej niż niejedna niezdrowa przekąska :) ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... , że sos czosnkowy lub sos tzatziki to niezbędniki. Pokrojone pomidory z mozzarellą również będą świetnie pasowały. Polecam też bułeczki z masłem czosnkowym, które położone na grillu staną się chrupiące ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... . Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... podpiec w piekarniku, dzięki czemu gdy wrzucimy je na grilla, staną się rumiane i chrupiące. Grzyby z grilla 281660 Na grilla najlepiej nadają się boczniaki – zamarynujmy je w sosie sojowym z dodatkiem ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... orzechowe, które występują najczęściej w dwóch rodzajach - turrón alicante (twarde) i turrón di jijona (miękkie). https://www.instagram.com/p/BOKXSE2AQ2- Holandia Speculaas to cieniutkie, chrupiące ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... skórka staje się złocista i chrupiąca. Do mięsa podaje się ziemniaki, gotowane warzywa oraz ciemny sos. W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... śmietankową i wieńczącą ciasto chrupiącą bezę z migdałami. Brzmi pysznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! :) To ciasto zrobi furorę na każdym przyjęciu! Nie tylko pięknie wygląda, ale także wyśmienicie ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... , suszone pomidory, kapary, figi, grillowane warzywa. Do pikantnych gatunków pasuje miód czy kwaskowata konfitura np. jarzębinowa. Przygotuj też koszyczek z chrupiącą pokrojoną bagietką lub małymi ...

+ Pokaż więcej