Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... O zasmażce słów kilka Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Często piszecie, że nie zawsze zasmażka się wam udaje... no cóż ... do zagęszczenia zup i sosów. Zasmażka ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów. 17435 ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... Stwórz swój własny przepiękny tort! Możesz poczuć się jak prawdziwy artysta! Wykaż się kreatywnością, czerp inspiracje z otaczającego cię świata i sztuki. ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... się zupy. Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut. Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-) 17414 ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... na przyjęcie artystów z całego świata. Będzie można spróbować tradycyjnych ormiańskich potraw, a także dobrego chleba, szlachetnego wina, tradycyjnych wędlin, miodów, serów. Zdecydowanie warto przyjechać ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... – prowansalska zupa rybna. BRUSCHETTA – włoska grzanka z białego pieczywa posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, podawana przeważnie z drobno pokrojonymi pomidorami i bazylią lub kozim serem. 283058 ... suszony i zwijany boczek. PHở  – ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

... Tęczowy lodowiec - ciasto, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Moja mama zawsze przygotowywała je z okazji moich urodzin, więc nic dziwnego, że darzę je wielkim sentymentem. Chcesz poznać przepis na najbardziej kolorowe ciasto na ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... :) Dodatkowo łatwo się rozgotowuje, przez co jest idealnym składnikiem zup. A czy wiedzieliście, że czerwona soczewica, to tak naprawdę pozbawiona łupinek soczewica brązowa? Dzięki ich brakowi soczewica ... rozpada się po ugotowaniu, dlatego ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią ...

dawno temu

Przepis na puree z dyni

... Jesienią dynia króluje w naszej kuchni - zupy, tarty, desery... wszytsko z dynią! Do wielu przepisów potrzebne jest puree z dyni, dlatego mam dla was przepis, który sprawdzi się niezawodnie. Zapraszam! ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... zarówno solo, podana z podsmażoną na maśle bułką tartą,a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy. Zobacz, co się kryje w szparagówce i jak ją prawidłowo ugotować. ... to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Lubimy kalafiora, bo ma delikatny smak i niewiele kalorii. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Można go jeść zarówno na surowo, jak również gotować, zapiekać, ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... na swoje dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości jest warta swojej ceny. Coraz częściej możemy spotkać ją na sklepowych półkach i bardzo dobrze, gdyż biała herbata jest zdrowsza od tak cenionej przez nas herbaty zielonej. Poznaj właściwości ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki ... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ... zupę? Możesz także pokroić ją w ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... ich zbyt wiele. Nie jest ważny tylko rodzaj liści, ale także jak są one przechowywane. Jeśli kupisz ich zbyt dużo, nawet jeśli będzie to najlepsza zielona herbata na świecie i będziesz ją dobrze ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... jest jako uciążliwy chwast. Zazwyczaj unikamy pokrzyw, by się nimi nie poparzyć, a przecież mogą one stanowić smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw. 281981 Zupa z pokrzyw Zanim zaczniesz zbierać pokrzywy ... potrzebne do przygotowania zupy ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... , kapusta, ogórki, gęste, zawiesiste sosy. Brzmi trochę znajomo prawda? Jednak w odróżnieniu od nas, Duńczycy rzadko jedzą zupy, ponieważ uważają, że ich przygotowanie zajmuje zbyt dużo czasu. 281851 ...

dawno temu

Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem

... Jesienią kalafior bardzo często gości na naszych stołach. Można wyczarować z niego wiele smacznych potraw - nie tylko zupę kalafiorową ;-) Poniżej znajdziesz 10 najsmaczniejszych pomysłów na dania, w których kalafior odgrywa główna rolę. Które z ...

dawno temu
+ Pokaż więcej