Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować rosół idealny? ... , dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z warzyw, ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... ) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobrażani ;-) Gołąbki zawijane w liście młodej ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... . Dlatego kupując to warzywo wybieraj jak najjaśniejsze główki. Zwróć też uwagę, by liście dobrze do siebie przylegały. Im mniejsza główka – tym cykoria jest smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... przyrządzić. Ostatecznie sięgałam więc po ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...

dawno temu

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

... , marchewka, cebula, trochę cukru, pieprzu i olej. Niektórzy dodają do niej jeszcze tarte jabłko, rodzynki albo majonez zamiast oleju. Ja jednak w tym przypadku wolę pozostać nieco konserwatywna ;-) ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia jest warzywem, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - kremowa zupa dyniowa, sernik z dynią, muffinki, pyszny farsz do naleśników, a nawet placki, racuchy i kotlety. Pestki z dyni możesz ... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Jesień zbliża się wielkimi krokami, to czas zbiorów warzyw i owoców. W całej Polsce wciąż organizowane są kulinarne imprezy. Święto miodu, wina, fasoli czy kapusty to tylko niektóre z nich. Zobacz, gdzie się wybrać z widelcem we wrześniu. ... ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... kulinarnych, które dla wielu z nas brzmią dość obco. Można je oczywiście pominąć i kiedy autor przepisu radzi, by warzywa pokroić w julienne, kroimy je po prostu w kostkę ;-) Jednak w ten sposób nie rozwijamy swoich umiejętności. Warto więc ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia zaleca spożywanie rzodkiewek w przypadku niestrawności i braku apetytu. Dowiedz się więcej o właściwościach rzodkiewek i zacznij korzystać z ich dobroczynnych dla zdrowia właściwości, tym bardziej, że ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... jedynie przygotowania dressingu, pokrojenia warzyw i wrzucenia bakłażana na ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Inny pomysł to zupa strogonow lub forszmak. Może nie jest to najlżejsze danie ... otrzymamy pyszną przystawkę. Z kiełbasy i ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... Kiedy pomyślimy o dżemie, od razu na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy albo jabłkowy. A gdyby tak przełamać rutynę i przyrządzić przetwory z róży według starego przepisu babci albo dżem z warzyw, np. cukinii lub pomidorów? Zainspiruj się i ...

dawno temu

Bakłażan na 5 sposobów

... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ... środku sezonu na bakłażany - nie wolno go ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami ... polega na tym, by obieraczką lub małym ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... , zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Można tak długo wymieniać. Nie zapominajmy również o jego działaniu prozdrowotnym. Czosnek to naturalny antybiotyk. Teraz, kiedy powoli zbliża się sezon grypowy, warto częściej sięgać po tę przyprawę, ...

dawno temu

Koreczki - zaskocz swoich gości oryginalnymi kompozycjami!

... wśród przekąsek wiodą koreczki - czyli kawałki sera, wędlin, warzyw, owoców, pieczywa nadziane na wykałaczkę. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie z produktów, które akurat mamy pod ręką. ...

+ Pokaż więcej