Sekrety kuchni greckiej

... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana ... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... tradycyjną metodą, a więc na żywym ogniu. W obszar Gorskiego Kotaru i Liki jada się baraninę, jagnięcinę, wieprzowinę i dziczyznę. Do mięsa podawana jest palenta, czyli gotowaną miazga kukurydziana ... się na rybach i owocach morza – krewetki, ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... bigosu, no bo jak to bigos bez kapusty? Ano tak! Czasem i dziś używamy słowa "bigosować", czyli siekać coś na kawałki, a nasi pradziadowie siekali mięso, dodawali sok z cytryny oraz ocet i to był ... właśnie staropolski bigos. Kiszona kapusta ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Przyrządzanie tego owocu morza nie należy do najczystszych, więc najlepiej zabezpieczmy blat folią, ręcznikiem papierowym, czy gazetą. Kiedy stół i krab jest gotowy do akcji, zaczynamy! Wyciągamy mięso ... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... pod koniec gotowania. Listek laurowy włożony do opakowania ryżu czy pojemnika z mąką odstraszy ewentualne szkodniki, które mogłyby się zagnieździć w produktach zbożowych. Mięso i ryby W czasie ... duszenia lub gotowania mięsa, podlewaj je ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... potrawę, na którą składają się ryż, mięso różnych gatunków ryb, przyprawy i dużo kolendry. Owoce morza to tamtejszy skarb. Portugalczycy uwielbiają je przyrządzać w jak najprostszej formie. Krewetki ... Portugalii nie pomija mięsa. Na stołach ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... , miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków. Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku ... pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-) Składniki: 285982 1/2 kg mięsa wołowego z kością, 4 średniej wielkości buraki, 1/4 włoskiej kapusty, 4 łyżki ... , 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... surowe mięso z tuńczyka lub łososia podane w małej miseczce, razem z ryżem na ciepło, warzywami i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Skusicie się? Mięso bez mięsa ... Czy z roślin można zrobić coś, co będzie ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... i tych cięższych z mięsem. Moim zdaniem to makaron idealny - sprawdzi się prawie w każdym daniu. 284243 Penne Penne jest makaronem typowym dla kuchni włoskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo często ... Cannelloni Cannelloni to włoski ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... się. Nie zapominajmy także o ważnych aspektach zdrowotnych. Grillowanie na urządzeniu elektrycznym znacznie redukuje zawartość rakotwórczych związków w mięsie. Zdecydowana większość z nich znajduje ... się bowiem w dymie. Poza tym, podczas ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól. Zasmażka: 1 1/2 łyżki masła, 2 łyżki mąki. 285097 Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by ... i gotuj przez 40 min aż staną się ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... zajmie nam ok. 20 minut. Filety z piersi kurczaka wystarczy pokroić w kostkę, dodać ulubione przyprawy i podsmażyć na oliwie. Przygotowane mięso mieszamy z gotowym sosem słodko-kwaśnym. Idealnym ... . Na końcu dodajemy do sosu smażone mielone ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami - warzywa, szynka, mięso, owoce morza - pełna dowolność uzależniona od preferencji kubków smakowych. Niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki ... potraw. Nóż do filetowania mięsa i ryb ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... z najdroższych ryb świata. Co ciekawe, mięso tej ryby nie jest niebieskie, a różowe, a ten kolor dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest kolorem szczęścia. W Hiszpanii w Nowy Rok przygotowuje ... dania... Kiedyś zawsze podawało się to, co ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... panierki. W smaku są delikatne. Składają się głownie z mięsa wieprzowego oraz świeżych ziół. Małe kuleczki formujemy i wrzucamy do rosołu. Dzięki nim zupa zyskuje mocniejszy aromat. Zwłaszcza ... jeśli bulion przygotowywałeś wyłącznie na ...

dawno temu

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... z nich woda wrzuć mięso mielone, bardzo drobno posiekany czosnek i podsmaż od czasu do czasu mieszając. Teraz przyszedł czas na obrane ze skórki i posiekane pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką

... jako obiadu, "bo zupa to nie mięso"), a w naszym wczorajszym obiadowym menu nie było przewidziane nic więcej, to jednak nikt nie odszedł od stołu głodny, co więcej — wszyscy byli zachwyceni i nikt ... nie marudził na brak mięsa ;-) Przekonałam ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... , drzewka figowe oraz krzewy laurowe. Natomiast górskie hale dostarczają baraniego mięsa oraz owczego mleka, z którego wyrabia się przepyszne sery. Dzięki temu, tradycyjna gruzińska kuchnia kusi ... także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... nowicjuszem w tej materii, lepiej owiń muszlę ręcznikiem – w ten sposób nie pokaleczysz sobie dłoni (wiem co mówię...). Teraz wystarczy delikatnie odciąć mięso od skorupki i gotowe! Pamiętaj ... aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody, która ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Natomiast suszenie nie jest zbyt dobrym pomysłem, ponieważ wtedy grzyby stracą swój aromat. 17359 Kurki komponują się z różnymi gatunkami mięs ... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... na nich mięsa czy ryb. Szybko chłoną wodę oraz zapachy. Wadą drewnianych desek, zwłaszcza dla osób takich jak ja, które nienawidzą zmywać, jest też to, że trudno się je czyści. I nie można ich myć w zmywarce ... do krojenia surowego mięsa czy ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... mięso pojawia się bardzo rzadko, a jeżeli już, to jest to przeważnie wołowina. Najbardziej cenione jest mięso pochodzące z japońskich krów, które jedzą wyłącznie paszę powstałą z ekologicznych ... składników, są masowane i pojone... piwem w celu ...

+ Pokaż więcej