Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... pieniędzy w portfelu i lepsze samopoczucie, ponieważ nie wyrzucam już kilogramów jedzenia. Warto również mądrze (i smacznie) zagospodarowywać resztki. Zobacz, co można zrobić ziemniakami, wędliną, ryżem i innymi produktami, które zostały ci w ...

dawno temu

Risotto na piwie - przepis

... Składniki: szklanka ryżu arborio, pół kufla piwa, 2 garści leśnych grzybów, 1 cebula, ząbek czosnku, sok i skórka z 1 cytryny, kubek startego parmezanu, łyżka masła, ⅓ szklanki kremówki, 1 l bulionu warzywnego, świeży tymianek i pietruszka, sól ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ... Niestandardowe sushi Powszechnie uważa się, że sushi ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, od wieków ceniona jest w Ameryce Południowej, gdzie uchodzi nie tylko za doskonały dodatek do potraw, ale także źródło zdrowia. Jak wykorzystać ją w naszej kuchni? ... głównych. Doskonale nadaje ...

dawno temu

Smalec, kiełbasa, szynka... Najlepsze domowe wyroby

... Wiele sklepowych wędlin jest nafaszerowana substancjami konserwującymi i innymi składnikami, które niekoniecznie służą naszemu zdrowia. Poza tym w pasztetach i mielonkach czasem trudno znaleźć mięso ...

dawno temu

6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Poznaj przepis na najprostszy sos z suszonych pomidorów na świecie

... Przedstawiam wam ekspresowy sos z suszonych pomidorów i śmietanki. Jego przygotowanie zajmie ci najwyżej 10 min. To jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, ale świetnie komponuje ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... się je oliwą i piecze razem z ziemniakami, które miękną w sosie, tworzącym się z warzyw. Dolmades, czyli najprościej mówiąc greckie gołąbki. Ta popularna przystawka składa się z ryżu, zawiniętego ... . do pieczonych lub grillowanych mięs i ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... Pieczeń rzymska - przepis 285965 Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, cebula, czerstwa kajzerka, łyżka oleju, jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej ... . Pod koniec smażenia dodaj na patelnię ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... Ravioli to nieduże pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane najczęściej serkiem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Ravioli pochodzi z Włoch, ale popularność zdobyło na całym świecie - także w Polsce ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny). Gdy wywar ostygnie, przecedzamy ... go przez sito. Mięso wyciągamy i obieramy. ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej ... przygotowania. Całość jest podlana gęstym ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ... i ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ... w Polsce - statystyczny Polak zjada ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... 283118 Ta potrawa przywędrowała do Gruzji z Turcji. Jest to danie przypominające polskie gołąbki, tyle, że zamiast kapusty używa się liści winogron. Farsz stanowi mielone mięso połączone z ryżem ... , drzewka figowe oraz krzewy laurowe. ...

dawno temu

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie ... na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami. ... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

Pomidorowa - królowa polskich zup

... , na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku... Do wyboru mamy nie tylko klasyczną pomidorówkę z ryżem albo makaronem, ugotowaną na niedzielnym rosole, ale także pachnący bazylią krem ze świeżych pomidorów z mozzarellą czy wykwintny chłodnik. ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... również przeciwskurczowo. Czosnek obniża ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy je do temperatury pokojowej, na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. 285855 Następnie mięso ... podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do ...

+ Pokaż więcej