Tajniki kuchni japońskiej

... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna jest ryb (spożywanych na surowo), owoców morza oraz warzyw. Podstawą jej jest także ryż, z którego przygotowuje się sushi, a także soja. Na japońskim stole ... mięso pojawia się bardzo rzadko, a jeżeli ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

dawno temu

Ugotuj rosół idealny

... Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie rosołu. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, warzywa, trochę przypraw i już. A potem okazuje się, że zupa jest bez smaku, albo wręcz przeciwnie ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Kto wszystko zje? Mięso, wędliny Z pewnością zostało wam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin kiełbas. Można je wykorzystać na wiele sposobów, wystarczy uruchomić wyobraźnię. Kawałki mięsa ... , ale za to jakie pyszne :-) No i nic się nie ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... pod koniec gotowania. Listek laurowy włożony do opakowania ryżu czy pojemnika z mąką odstraszy ewentualne szkodniki, które mogłyby się zagnieździć w produktach zbożowych. Mięso i ryby W czasie ... obrane ząbki czosnku lub małe cebulki. Po kilku ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Obiad w wersji wegetariańskiej

... na życie. Jednak nie da się ukryć, że dieta wegetariańska sprzyja naszemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz 6 pomysłów na potrawy w wersji wegetariańskiej, które tradycyjnie przygotowywane są na bazie mięsa. Te wegepotrawy posmakują niejednemu ...

dawno temu

Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz!

... W chłodniejsze dni chętniej sięgamy po cięższe dania, które nas rozgrzeją. Taki jest właśnie gulasz. Rozpływające się w ustach kawałki mięsa, zanurzone w gęstym aromatycznym sosie z ziołami ...

dawno temu

Wegański bufet. Przepisy na imprezowe przekąski dla wegan

... Urządzasz imprezę w domu, a wśród twoich znajomych są osoby, które nie jedzą laktozy, jajek, mięsa... Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, by nikt nie wyszedł od ciebie głody, i nagle ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... ogniu przez minimum godzinę. Nie doprawiaj jeszcze rosołu - jeśli zrobisz to teraz, warzywa i mięso nie będą miały szansy oddać pełni aromatu i smaku. Wrzuć tylko liście laurowe i ziele angielskie ... na marne przez makaron... Dlatego polecam ci ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... czy gulaszu lub ryżu z owocami morza. Bardzo popularne są tam także makarony oraz zupa, inspirowana włoską minestrone. Kiedy udamy się w głąb lądu, będziemy mogli spróbować dań, przygotowywanych ... tradycyjną metodą, a więc na żywym ogniu. W ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... , jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wpadła na pomysł, by zrobić go samodzielnie. Długo szukałam idealnego przepisu, eksperymentowałam z proporcjami i dodatkami. Oto efekt :-) Dżem pomarańczowy dodaję do muffinek, herbaty, grzańca, a nawet ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... Wybieramy odpowiedni rodzaj mięsa Klasyczny rosół gotuje się na wołowinie i drobiu. Aby przygotować naprawdę smaczną zupę potrzebujemy prawdziwej wiejskiej kury (lub przynajmniej z ekologicznej ... jest delikatniejszy w smaku niż rosół z ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... , tradycyjnych recepturach. Siostra Anastazja radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in mięsa, sałatki, surówki, ciasta. Dzięki kulinarnej pomocy w postaci książek siostry Anastazji każde danie się uda ...

dawno temu

Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców

... , która prowadzi kanał na YouTube KitchenBookTv na golonki w piwie - idealne danie dla prawdziwych mięsożerców. Więcej pomysłów na golonkę znajdziesz tutaj: Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... i papryka przyprawione jedynie solą i skropione delikatnie octem i oliwą z oliwek. Fideua – odmiana paelii, w której ryż zastąpiony jest przez kluski ugotowane w rybnym bulionie. Arroz negre – ryż ... z kałamarnicą. Charakterystyczny dla tego ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... , miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków. Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku ... pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... podawać? Krewetki idealnie komponują się z ryżem, makaronami, jak także innymi owocami morza. Możesz je smażyć, piec, grillować i gotować. Aby smakowały najlepiej dodaj do nich kolendrę, czosnek, cebulkę ... nowicjuszem w tej materii, lepiej ...

dawno temu

Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem

... Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym , szklanka ryżu, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku , duży ogórek, duża papryka, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. 17565 ...

dawno temu

Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką

... . Jednak z fasolki można przyrządzić wiele innych smakowitych potraw. Świetnie się komponuje z orientalnymi przyprawami, sosem pomidorowym, mięsem. Fasolkę można również marynować. Sprawdź, jakie pomysły na wykorzystanie w kuchni szparagówki ...

+ Pokaż więcej