Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat...

... Masz ochotę na rurki z bitą śmietaną? Ale te prawdziwe - w waflowej rurce z aksamitną bitą śmietaną. Do dziś pamiętam ich smak... W niedzielne popołudnia, kiedy było już za zimno na lody, rodzice ...

dawno temu

Pyszne ciasta bez pieczenia

... , miksując, ubijając, a na końcu piekąc ciasto aż cierpnie ci skóra... Co zrobić? Dzwonić do najbliższej cukierni? Wysłać męża po pudełko lodów? Nic z tych rzeczy! To nieprawda, że potrzebujesz piekarnika ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... , który pasuje do wielu potraw. Możesz ją stosować zamiast żurawiny do dań z drobiu, jako słodki dodatek do ciast i ciasteczek, a także pyszna polewa do lodów czekoladowych. Płatki róż ozdobią kremowe ... nie raz już piłeś aromatyczną herbatkę z ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... Makaroniki zawojowały świat deserów. Są smaczne i przepięknie wyglądają, a w dodatku można przygotować je niemal w każdym smaku i kolorze. Od tradycyjnych waniliowych czy czekoladowych po wariacje ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami

... , która zagniata ciasto na swój popisowy wypiek, który przygotowuje specjalnie dla swojego ukochanego wnuczka. Albo gryziesz twardy jak kamień blok czekoladowy i w głowie słyszysz upominający i ciepły głos mamy "Tylko sobie zębów nie połam...". ...

dawno temu

Shake - pysznie, zdrowo, kolorowo

... niewątpliwe będziemy tęsknić. Dlatego wykorzystaj te ostatnie ciepłe dni jak najlepiej i zasmakuj w owocowych shake'ach. A może shake czekoladowy lub kawowy? Jeżeli wolisz coś bardziej słodkiego, także znajdziesz tu coś dla siebie. Zapraszam i ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Owocowy świat nalewek

... , przywołujące wspomnienia letnich dni. Swoją przygodę z nalewkami i likierami rozpoczęłam w tamtym roku. Zaczęłam od malinowej. Teraz eksperymentuję ze smakami – kokosowa, czekoladowa, kawowa... robią prawdziwą furorę na imprezach. Poza tym ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... się z kawałków jabłek przykryte typową plecionką często podawane jest z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, a nawet serem cheddar. 281414 Turcja - Baklava Baklava składa się z warstwowego ciasta filo (ciasto ... . Na koniec krojony w różne ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... ! Aksamitne lody 283388 Znasz pewnie ten problem – kupujesz pudełko lodów, chowasz je do zamrażalnika, a po jakimś czasie wyciągasz i... nie możesz wbić łyżki. Jest jednak na to sposób. Wystarczy schować lody ... do torebki strunowej, wypuścić z ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... . Składniki: 1,5 litra wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej), 2 cytryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, pęczek mięty, lód. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Do dzbanka wlej schłodzoną ... całość. Podawaj w wysokich ...

dawno temu

Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego

... , które udało się jakimś cudem zdobyć. Był więc marcepan z fasoli, blok czekoladowy bez czekolady, no i pyszne krówkowe szyszki. Do przygotowania szyszek potrzebujemy preparowanego ryżu (dziś niestety ... masę lub zrobić ją ze słodzonego mleka ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... się najczęściej do przygotowywania kremów, deserów, przekładania ciast, a także dekorowania – lodów czy owoców. Sprawdzi się również jako składnik tiramisu bez jajek (zastąpi wówczas pianę z białek). 17393 ... do pozostałej części śmietany. ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... na specjalne szpikulce. Wyróżniamy też czekoladowe foude. 283060 GAZPACHO  – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z Andaluzji. GNOCCHI  – włoski odpowiednik polskich kopytek JALAPEÑO  – ostra ... , wodą gazowaną i kruszonym lodem. OUZO  ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... , która najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym. Oto ona: Przepis na gorfy 284986 Te gofry najbardziej smakują mi z dżemem i bitą śmietaną, bo właśnie takie jadłam w dzieciństwie, ale możesz zaszaleć i podać je z owocami, czekoladowym sosem ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... czy bigosu. Likiery i słodkie nalewki to z kolei świetny dodatek do deserów, lodów czy owoców. Resztkami rumu czy amaretto można też nasączać wypieki. Zupy 283210 Kiedy zostanie ci rosół, wykorzystaj ... , śmietaną, lodami, owocami. Resztki ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... . Przed zastygnięciem słodkiej glazury możesz posypać ją wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, kandyzowaną skórką pomarańczy albo posiekanymi orzechami. W zależności od płynu, którego użyjesz, możesz otrzymać ... ciekawe efekty smakowe i ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... , a jednym z nich był torcik składający się z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem i oblany czekoladowym lukrem. Dziś jego firma nie istnieje, ale sam deser w trochę zmienionej wersji ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... , niczego sobie nie odmawiamy, „bo przecież wakacje są tylko raz w roku i tych kilka gofrów czy lodów na pewno nam nie zaszkodzi”. A kiedy wracamy do domu ze zdziwieniem odkrywamy, że ulubiona ... wszystkim, co znajdzie się w zasięgu naszej ręki ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... i wkładasz go do zamrażarki. Możesz użyć też plastikowych pojemników, które szczelnie zamkniesz (np. po lodach) i opiszesz. A czy próbowałeś kiedyś mrozić warzywa i owoce w formie puree? To świetny ... pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... , bułeczek, deserów, domowych lodów. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na formę stewii. Najlepsze będą sproszkowane, brązowe, suszone liście lub ekstrakty. Unikać należy białych proszków – są wysoko ... jako polewa do naleśników, ale ma on dużo ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach. Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

+ Pokaż więcej