Sekrety kuchni czeskiej

... Zazwyczaj szukamy szczęścia gdzieś daleko, a nie doceniamy tego, co jest blisko. Ta zasada odnosi się także do jedzenia. Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy ... się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne ...

dawno temu

Przepis na puree z dyni

... Jesienią dynia króluje w naszej kuchni - zupy, tarty, desery... wszytsko z dynią! Do wielu przepisów potrzebne jest puree z dyni, dlatego mam dla was przepis, który sprawdzi się niezawodnie. Zapraszam! ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... , możemy zabrać ze sobą pół domu ;-) lub tylko tyle, ile zmieści się do plecaka czy rowerowej sakwy. Podstawowe „wyposażenie” (oczywiście poza jedzeniem) to koc (duży i dość gruby), krem do opalania ... piknikowe menu 282695 Dochodzimy do ...

dawno temu

Czereśnie - co warto wiedzieć

... jest dość krótki, dlatego warto z niego korzystać póki trwa. Poznaj kilka przydatnych informacji o czereśniach - dowiedz się jakie czereśnie kupować, jak je przechowywać i czym zmyć plamy z soku z tych owoców. ...

dawno temu

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... z ulubionymi przyprawami i owocami. Grzaniec najlepiej smakuje podany w ceramicznym kubku o grubych ściankach. Do tego ciepły koc, miłe towarzystwo i jesień nam już nie straszna ;-) ...

dawno temu

Co znajdziesz w melonie?

... (nie tylko owocowych), w deserach i - co ciekawe - z szynką parmeńską. Dowiedz się jakie składniki odżywcze, minerały i witaminy zawiera melon i zacznij go jeść! ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... Sezon na kiszenie kapusty uważam za rozpoczęty! Nie ma nic lepszego jesienią i zimą niż surówka z kiszonej kapusty do obiadu! To prawdziwe źródło zdrowia, witamin i... naturalne lekarstwo ... w minimalnym stopniu były nawożone sztucznymi ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... orzechowe na odchudzanie? Oczywiście, że tak! Najnowsze badania pokazują, że regularne jedzenie masła orzechowego, może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów. Ale nie popadaj w zbytnią euforię ... - nie traktuj tej informacji jako zachęty do ...

dawno temu

Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem

... Jesienią kalafior bardzo często gości na naszych stołach. Można wyczarować z niego wiele smacznych potraw - nie tylko zupę kalafiorową ;-) Poniżej znajdziesz 10 najsmaczniejszych pomysłów na dania, w których kalafior odgrywa główna rolę. Które z ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana ... jest oczywiście feta. Grecy, podobnie Włosi, ...

dawno temu

Co zrobić, by zwiększyć apetyt

... Jesteś głodny, ale na nic nie masz ochoty, więc w konsekwencji nic nie jesz, choć wiesz, że to bardzo niezdrowo? Też tak kiedyś miałam. Większość osób robi wszytko, by ich apetyt był jak najmniejszy ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... potrawę, na którą składają się ryż, mięso różnych gatunków ryb, przyprawy i dużo kolendry. Owoce morza to tamtejszy skarb. Portugalczycy uwielbiają je przyrządzać w jak najprostszej formie. Krewetki ... kawy. Zwyczaje związane z jedzeniem ...

dawno temu

Co znajdziemy w brzoskwiniach?

... odżywczych. Jeżeli borykasz się z anemią, jesteś w ciąży albo chcesz oczyścić swój organizm - jedz brzoskwinie! ...

dawno temu

Przepis na quiche z pieczonej dyni

... Jeżeli jesień, to dynia, jeżeli dynia, to tylko quiche (czyt. kisz)! "Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić quiche z pieczonej dyni - idealne danie na Halloween! ;) Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... jest ułatwione. Można je zabrać ze sobą niemal wszędzie – na plażę, na piknik, do lasu, nad jezioro, bez ryzyka uszkodzenia. Niska temperatura wewnątrz przenośnego urządzenia utrzymuje się około 12 ... mogą być zasilane z gniazda zapalniczki ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... się jak wytwarza się tradycyjne produkty. Liczy się nie tylko sam posiłek. Ważny jest również sposób podania – talerz, wspólna miska, a może liście? Do jedzenia będziemy używali sztućców, pałeczek ... zostają nam na bardzo długo w pamięci. ...

dawno temu

Pieczona, faszerowana, duszona... - cykoria na 10 sposobów

... Jesienią zaczyna się sezon na cykorię. To niewielkie warzywo, przypominające nieco swoim wyglądem sałatę nie jest u nas zbyt popularne. Ja odkryłam ją całkiem przypadkiem parę lat temu i od tamtej ...

dawno temu

Zloty food trucków

dawno temu

Odkryj cukinię na nowo

... Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia ...

+ Pokaż więcej