Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... swego rodzaju pomost łączący zwykłych ludzi z bóstwami. Wcześniej wspomniany Konfucjusz pisał, że nóż na stole jest aktem agresji, który nie przystoi mężczyźnie. Poglądy tego chińskiego filozofa odegrały ... znaczącą rolę w spopularyzowaniu ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... obiadowychi. Po drugie: zupy 17436 Portugalczycy kochają zupy, szczególnie kremowe. Jedną z tradycyjnych potraw jest caldo verde, rodzaj kapuśniaku. Gotuje się go z posiekanej kapusty i ziemniaków ... . Natomiast najbardziej chyba tradycyjnym ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości. Sezam - rodzaje nasion Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują ... w kuchni. Możemy włączyć go do naszych potraw ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... Wybieramy formę W sklepach możemy znaleźć różnego rodzaju formy na tarty. Nieważne czy wybierzesz silikonową, ceramiczną, szklaną, czy pokrytą teflonem. Najważniejszy jest dobry przepis na kruche ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... meksykańskiej jest to okrągły placek z mąki ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski. Wysoka cena kardamonu ... gorzkawego smaku. Kardamon najczęściej dodawany ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... Rodzaje lodówek turystycznych W sklepach znajdziemy dwa rodzaje lodówek turystycznych – elektryczne oraz bez zasilania. Chłodziwem mogą być specjalne wkłady albo gaz. Lodówki na wkłady chłodzące ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... - szelak - rodzaj żywicy naturalnej, którą pozyskuje się z owadów czerwców, żyjących na szelakowych drzewach Tajlandii i Indii, E 901 - wosk pszczeli - uzyskiwany przez stopienie wosku z ulu ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj aż zmięknie (w zależności od rodzaju pszenicy ten czas może wynosić od godziny do nawet czterech). W rondelku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na małym ogniu ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... Jeżeli owsianka, to tylko robiona w domu Półki sklepowe kuszą nas różnego rodzaju gotowymi owsiankami. Znajdziemy owsianki z orzechami, z owocami albo tropikalne. Niestety, mam złą wiadomość ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym ... . Jednak bardzo prężnie rozwijają się ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... pierożki, które pieczono z okaz imienin. 283308 A jak jest dziś? Można powiedzieć, że pierogi są naszym dobrem narodowym znanym na całym świecie. Ich rodzajów jest tyle ile osób je przygotowujących ... i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole... Chaczapuri 283094 Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem ... , rodzajem ciasta (może być drożdżowe, ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów ... skalę. Mówi się, że rodzajów francuskich serów ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Jakie ziemniaki wybrać na placki? To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... w rodzaju plasteliny. W takiej masie możemy uformować przeróżne figurki, a odważniejsi mogą się nawet pokusić o wykonanie mini rzeźb. Dla leniuchów zaś wystarczą całe pianki, można z nich też powycinać ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... rodzaje kawy (caffe latte, caffe machiato, cappuccino itp.) powstają po prostu na jego bazie. 282060 Kawę wsypujemy do sitka i przy pomocy tampera lekko ugniatamy. Sitko umieszcza się w specjalnej ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... jesteś uczulony na pyłki traw, powinieneś ostrożnie podchodzić także do melonów, gdyż może być on przyczyną alergii krzyżowej. To specyficzny rodzaj alergii, w której u osoby uczulonej na jeden ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... w obsłudze – wystarczy narysować przy ich pomocy wybrany przez siebie kształt. To również idealne rozwiązanie do wszelkiego rodzaju napisów, np. na tortach urodzinowych. Pisaki dostępne są w różnych ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... Rodzaje szparagów Białe – uprawia się je pod folią bez dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są delikatne i łagodne w smaku. Zielone – o dość cienkich łodygach, mają ostry ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Krewetki = silny afrodyzjak? Moja miłość do krewetek nie była z rodzaju tych „od pierwszego wejrzenia”. Musiało minąć kilka spotkań sam na sam, by na stałe zagościły w moim menu ...

+ Pokaż więcej