Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z ...

dawno temu

Hummus libański

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... i zielone. Po doznaniach, które przeżyły moje kubki smakowe, nie mam jeszcze odwagi na zakup pasty czerwonej. Co można dodać do curry? Uważam, że praktycznie wszystkie warzywa, które masz w lodówce ... , chociaż ten przygotowany z cukinią nie ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować rosół idealny? ... , dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z warzyw, ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... ) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobrażani ;-) Gołąbki zawijane w liście młodej ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... . Dlatego kupując to warzywo wybieraj jak najjaśniejsze główki. Zwróć też uwagę, by liście dobrze do siebie przylegały. Im mniejsza główka – tym cykoria jest smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... przyrządzić. Ostatecznie sięgałam więc po ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... kulinarnych, które dla wielu z nas brzmią dość obco. Można je oczywiście pominąć i kiedy autor przepisu radzi, by warzywa pokroić w julienne, kroimy je po prostu w kostkę ;-) Jednak w ten sposób nie rozwijamy swoich umiejętności. Warto więc ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... jedynie przygotowania dressingu, pokrojenia warzyw i wrzucenia bakłażana na ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. Najważniejsze, to odpowiednio ją zaparzyć – zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem i parzymy maksymalnie przez 5 min. Zielone warzywa Brukselka, szpinak ... , brokuł, fasolka, jarmuż... czyli wszystkie ...

dawno temu

Bakłażan na 5 sposobów

... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ... środku sezonu na bakłażany - nie wolno go ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami ... polega na tym, by obieraczką lub małym ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... , zapiekanek, duszonych warzyw, grzanek... Można tak długo wymieniać. Nie zapominajmy również o jego działaniu prozdrowotnym. Czosnek to naturalny antybiotyk. Teraz, kiedy powoli zbliża się sezon grypowy, warto częściej sięgać po tę przyprawę, ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... , które są idealnym dodatkiem do naleśników lub wrapów. Brokuły i brukselka Te zielone smakołyki to bardzo dobre źródła żelaza. W 100g warzyw znajduje się ok. 0,7-1,2 mg tego pierwiastka, a dzięki ... . Najczęściej jest to wynikiem jej ...

dawno temu

Koreczki - zaskocz swoich gości oryginalnymi kompozycjami!

... wśród przekąsek wiodą koreczki - czyli kawałki sera, wędlin, warzyw, owoców, pieczywa nadziane na wykałaczkę. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie z produktów, które akurat mamy pod ręką. ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko...

... Kuchnia meksykańska pełna jest ostrych smaków, kolorów, warzyw i aromatycznych przypraw. Burrito, tortilla, nachos, guacamole... to tylko kilka, przykładów dań, na które znajdziecie przepisy poniżej ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ...

dawno temu

Właściwości botwiny

... Botwinka to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe warzywo i włączyć je do swojego wiosennego jadłospisu. ...

+ Pokaż więcej