Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... i papryka przyprawione jedynie solą i skropione delikatnie octem i oliwą z oliwek. Fideua – odmiana paelii, w której ryż zastąpiony jest przez kluski ugotowane w rybnym bulionie. Arroz negre – ryż ... z kałamarnicą. Charakterystyczny dla tego ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... . Można ją jeść zarówno na surowo w sałatkach i surówkach, a także po obróbce termicznej – grillowaną, duszoną, zapiekaną itd. Charakterystyczny słodko-gorzki smak cykorii urozmaici każdą sałatkę ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... , a całość posypywana jest startym serem i zapiekana w piekarniku. Przygotowując nadziewany makaron cannelloni, należy pamiętać, że nie gotujemy go przed pieczeniem - do piekarnika trafia surowy. 284249 ... , które układne są w naczyniu ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... na marne przez makaron... Dlatego polecam ci użycie makaronu pełnoziarnistego lub brązowego ryżu - pewnie teraz pomyślisz: rosół z ryżem?! Otóż tak! To bardzo smaczne połączenia, choć nieco kontrowersyjne ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , smażony albo gotowany kurczak, indyk czy schab, szynka, polędwica sopocka, wędlina drobiowa. Kasze i makarony: makaron pełnoziarnisty (świderki lub muszelki), kuskus, ryż, bulgur, pęczak, gryczana ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... , miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków. Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku ...

dawno temu

Czas na agrest!

... przekrojonych na pół owoców agrestu, 2 łyżki borówek. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Wysmaruj dwa naczynia do zapiekania masłem i napełnij je owsianką. Piecz przez 25 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe! I już możesz zajadać pyszną ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... . W przypadku potraw, które będziemy zapiekali kilkanaście minut można je jednak wcześniej ugotować. Makaron musi jednak być dużo twardszy niż do zwykłych dań, ponieważ dojdzie w trakcie pieczenia. http ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... kuchni katalońskiej. Katalończycy zajadają się gulaszami, np. escudellą, czyli mięsnym gulaszem z ryżem i warzywami. Co ciekawe, w Katalonii podaje się go w trzech odsłonach: najpierw serwuje się wywar ... i kaszankę morcilla, a symbolem kuchni ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... obrane ząbki czosnku lub małe cebulki. Po kilku dniach otrzymasz smaczny dodatek do kanapek i sałatek. Ciasta i desery 17499 Produkty zbożowe Chcesz przyspieszyć gotowanie ryżu? Posól go dopiero ... pod koniec gotowania. Listek laurowy włożony ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... podawać? Krewetki idealnie komponują się z ryżem, makaronami, jak także innymi owocami morza. Możesz je smażyć, piec, grillować i gotować. Aby smakowały najlepiej dodaj do nich kolendrę, czosnek, cebulkę ... i niewiele tłuszczów. Żywe kalmary ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych - co powiesz na wegetariańskie ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... . Niektórzy blanszują także ziemniaki (przed usmażeniem ich w głębokim oleju), ryż (w mleku, w celu pozbycia są nadmiaru tzw. krochmalu) oraz kości (by pozbyć się nieczystości zwanych zawiesiną ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... także po mąkę żytnią, idealną do wypieku pieczywa. Ale mąkę można wyrabiać także z jęczmienia, kukurydzy, ryżu, nasion gryki, grochu i soi. Mąka pszenna i żytnia zaliczane są do mąk chlebowych ... w wyniku zmielenia ziarenek białego lub ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... na bazie owoców np. ryż na mleku z migdałami i sosem z czereśni, kisiel ze śmietaną. Do tego pachnące maślane ciasteczka, biszkopty przekładane kremami i wypieki z ciasta duńskiego. Co Duńczycy jedzą ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... czy gulaszu lub ryżu z owocami morza. Bardzo popularne są tam także makarony oraz zupa, inspirowana włoską minestrone. Kiedy udamy się w głąb lądu, będziemy mogli spróbować dań, przygotowywanych ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... lub ryżu. MEKLEMBURGIA-POMORZE PRZEDNIE, BRANDENBURGIA, BERLIN – specjalnością tych okolic jest gotowana golonka (jakżeby inaczej) z puree z grochu, a także smażona kiełbasa w szaszłykowym sosie z dodatkiem curry, czyli Currywurst. Prawdziwa ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... , bez wyraźnych grudek. Do takiej zupy możesz dodać odrobinę ryżu, grzanki, udekorować listkiem bazylii… pełna dowolność! Zupa dyniowa Lubicie to pomarańczowe warzywo? My uwielbiamy i jak przychodzi sezon ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... Szafki, szuflady, spiżarka... Produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej ...

+ Pokaż więcej