Pierogi, które zawsze się udają

... pierożki, które pieczono z okaz imienin. 283308 A jak jest dziś? Można powiedzieć, że pierogi są naszym dobrem narodowym znanym na całym świecie. Ich rodzajów jest tyle ile osób je przygotowujących ... i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole... Chaczapuri 283094 Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem ... , rodzajem ciasta (może być drożdżowe, ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów ... skalę. Mówi się, że rodzajów francuskich serów ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Jakie ziemniaki wybrać na placki? To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... w rodzaju plasteliny. W takiej masie możemy uformować przeróżne figurki, a odważniejsi mogą się nawet pokusić o wykonanie mini rzeźb. Dla leniuchów zaś wystarczą całe pianki, można z nich też powycinać ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... rodzaje kawy (caffe latte, caffe machiato, cappuccino itp.) powstają po prostu na jego bazie. 282060 Kawę wsypujemy do sitka i przy pomocy tampera lekko ugniatamy. Sitko umieszcza się w specjalnej ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... jesteś uczulony na pyłki traw, powinieneś ostrożnie podchodzić także do melonów, gdyż może być on przyczyną alergii krzyżowej. To specyficzny rodzaj alergii, w której u osoby uczulonej na jeden ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal. 282722 Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... w obsłudze – wystarczy narysować przy ich pomocy wybrany przez siebie kształt. To również idealne rozwiązanie do wszelkiego rodzaju napisów, np. na tortach urodzinowych. Pisaki dostępne są w różnych ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... Rodzaje szparagów Białe – uprawia się je pod folią bez dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są delikatne i łagodne w smaku. Zielone – o dość cienkich łodygach, mają ostry ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Krewetki = silny afrodyzjak? Moja miłość do krewetek nie była z rodzaju tych „od pierwszego wejrzenia”. Musiało minąć kilka spotkań sam na sam, by na stałe zagościły w moim menu ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... rodzaj warzyw blanszuje się inaczej - parząc i chłodząc dłużej lub krócej. Zasada jest tylko jedna - tyle samo czasu warzywa powinny spędzić w gorącej, co w zimnej wodzie. 17507 Jak mrozić warzywa ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... owocom. Można nim słodzić herbatę. Melasa Niełatwo ją kupić, ale jest warta zachodu. Melasa buraczana lub trzcinowa to gęsty syrop, jaki powstaje podczas produkcji cukru białego. Jej rodzaj zależy ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... Jedyne w swoim rodzaju pierogi wigilijne W moim rodzinnym domu pierogi lepi się zawsze dwa tygodnie przed wigilią, a następnie mrozi. Po pierwsze, żeby zapobiec zamieszaniu w ostatnich dniach ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... – kiszonki z różnych rodzajów warzyw, które przygotowuje się, przekładając je liśćmi winogron – używane jako dodatek i składnik potraw. 17343 ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... , które powinniśmy sobie zapewnić, ale pamiętajmy, że w zależności od pory roku, prowadzonego trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy czy uprawianych sportów poziom zapotrzebowania organizmu w wodę ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... się ich smakiem przez okrągły rok. Warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Nie ma też większych ograniczeń, jeżeli chodzi o rodzaj uprawianych ziół. Sprawdzą się zarówno nasze polskie ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... orzechowe, które występują najczęściej w dwóch rodzajach - turrón alicante (twarde) i turrón di jijona (miękkie). https://www.instagram.com/p/BOKXSE2AQ2- Holandia Speculaas to cieniutkie, chrupiące ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... , a to dlatego, że zimna woda wyciągnie zupełnie inny smak i aromat białej herbaty. Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i czerwonej. ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... popękała – została za szybko wyjęta z piekarnika lub była studzona przy uchylonych drzwiczkach. Rodzaje bezy Beza włoska - do ubijanych jajek wlewamy powoli cukrowy syrop. W ten sposób białka zaparzają ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... ), przypominającego nasz biszkopt. Pomiędzy dwa placki wkłada się pastę Anko robioną z czerwonej fasoli azuki i cukru. Indie Dosa, czyli jeden z rodzajów naleśników jedzonych w Indiach powstaje najczęściej ...

+ Pokaż więcej