Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Kończące się lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciasto, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy ... takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... zapachowe i smakowe. Otrzymuje się w wyniku ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... nieco chłodniejszy klimat niż np. We Włoszech czy w Hiszpanii, znajdziemy tu więcej ciężkich mięsnych dań, zawiesistych sosów i gęstych, kremowych zup. Jednak znajdziemy tak również najróżniejsze przystawki i bardzo słodkie desery. Koneserzy ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Usmażone na złoty kolor, pulchne, chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów. Placki ... ? 283918 Placki ziemniaczane możemy jeść ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... , warzywami, owocami, serem... Zwijane, składane w zgrabne kopertki, zapiekane, zalewane sosem. Każdy, nawet największy niejadek, znajdzie coś dla siebie. Naleśniki są znane na całym świecie. Przyrządza ... . Najwykwintniejsza wersja to Crepes ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... , winogrona. Smak surówki warto wzbogacić, dodając do niej bakalie i pestki. Natomiast jeśli chodzi o sosy, to do wyboru mamy te lżejsze typu winegret, oraz majonezowe, śmietanowe, jogurtowe. ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe - zrób je sam!

... Masło orzechowe świetnie sprawdzi się podczas śniadania, ale także możesz dodać je swoich wypieków, naleśników, tostów czy sosów - możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz przepis na domowe ...

dawno temu

Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad

... dla tradycyjnych mielonych, świetnie smakują z sosami lub surówką. Zebrałam kilka moich ulubionych przepisów, mam nadzieję, że wy również znajdziecie coś dla siebie. ...

dawno temu

Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz!

... W chłodniejsze dni chętniej sięgamy po cięższe dania, które nas rozgrzeją. Taki jest właśnie gulasz. Rozpływające się w ustach kawałki mięsa, zanurzone w gęstym aromatycznym sosie z ziołami ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste ...

dawno temu

Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy

... Przetwory i weki z sezonowych warzyw i owoców to świetny sposób, by w chłodne, zimowe dni posmakować odrobiny lata. Dżemy, marmolady, powidła, marynowane warzywa, sosy... Poznaj 19 smakowitych przepisów na weki i przetwory, które koniecznie ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... Esencjonalny, klarowny, rozgrzewający, złoty... Doskonały, kiedy bierze nas przeziębienie i chandra. Przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Rosół. Król wszystkich zup. Baza dla sosów i innych zup ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

... oleju, wrzuć cebulę. Kiedy cebula się podsmaży wylej na patelnię jeszcze łyżkę oleju, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. 285688 Powstałą na patelni zasmażkę podlej kilkoma łyżkami ... zimnej wody, wymieszaj dokładnie. Cebulę z ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... . 15 minut. Jeśli lubisz, możesz zaprawić sos zasmażką, ale nie jest to konieczne. Fasolkę podaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-) 17555 ... obierz z mięsa i pokrój. Boczek i mięso dodaj do garnka z fasolą, dopraw do smaku solą i ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... i gotowe :). Poznaj przepis na moje ulubione ravioli - możesz podać je z sosem pomidorowym i świeżą bazylią - smacznego! ...

dawno temu

Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką

... . Jednak z fasolki można przyrządzić wiele innych smakowitych potraw. Świetnie się komponuje z orientalnymi przyprawami, sosem pomidorowym, mięsem. Fasolkę można również marynować. Sprawdź, jakie pomysły na wykorzystanie w kuchni szparagówki ...

+ Pokaż więcej