Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... i aromatem, bardzo chętnie po nią sięgamy. Cebula zwyczajna świetnie sprawdzi się w ciężkich, mięsnych sosach, zupach, a zwłaszcza we francuskiej zupie cebulowej. Cebula czerwona nieznacznie różni ... praktycznie do każdego dania i wtedy nabiera ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... tutaj. Nie wiem, ja u was, ale u mnie najczęściej zostaje pieczywo, resztki wędlin, kiełbas, pieczone lub smażone mięso, sosy, ugotowany makaron, ryż, kasza, ziemniaki. Poza tym napoczęte puszki ... i kiełbas można wykorzystać jako składnik ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... Przepis na szakszukę Szakszukę przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, ale zanim przejdę do samego przepisu, zdradzę wam mój sposób na jeszcze szybsze jej przyrządzenie. Otóż sos do szakszuki robię ... i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... , która najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym. Oto ona: Przepis na gorfy 284986 Te gofry najbardziej smakują mi z dżemem i bitą śmietaną, bo właśnie takie jadłam w dzieciństwie, ale możesz zaszaleć i podać je z owocami, czekoladowym sosem ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... . Galaretę podaje się z plasterkiem cytryny, octem, chrzanem, musztardą czy sosem tatarskim. Ja natomiast najbardziej lubię ją z... majonezem ;-) tak, to nie żart, choć niektórzy mogliby uznać ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania ... potem na ruszcie i zawiniętego w ...

dawno temu

Smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Poznaj przepis

... , łyżeczka cukru, łyżeczka suszonego tymianku, pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 1/2 litra wody, sos sojowy, ostra papryka. 17559 ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... ci będą: bambusowa mata do zawijania sushi, 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu, nori, czyli japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków, wasabi, czyli zielony chrzan, sos sojowy, filet ze świeżej ... łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... się rozkoszną chrupkością. Nie lubisz, gdy pizza jest nadmiernie miękka? Ogranicz ilość sera i sosu. Wcale nie potrzebujesz ich tyle, ile zazwyczaj dodajesz! Przed właściwym pieczeniem najpierw włóż ciasto ... . Dodatki do domowej pizzy ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... patelnią. Tę „skorupkę” można wykorzystać np. do... przygotowania sosu. Wystarczy wlać na patelnię odrobinę wody, bulionu, śmietany lub wina, zagotować, a potem drewnianą szpatułką zeskrobać z dna patelni ... aromatycznego sosu. Flambirowanie ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym ... , dlatego w restauracjach należy zamawiać ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... i składników odżywczych cennych dla zdrowia. Jest bogaty w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B oraz magnez, krzem, wapń i żelazo. Szczaw sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek, zup, sosów ... . Tak powstały sos świetnie nada się jako ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... w kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, zapewne bez zająknięcia wymieni: sosy sojowe – zwykły ciemnobrązowy, jasny z soi i pszenicy oraz tamari - przygotowany tylko z soi, sake – wino z ryżu, które dodaje ... się niemal do wszystkiego – sosów, zup, ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Sałatka krok po kroku Zaczynamy od przygotowania sosu. Pół szklanki octu balsamicznego redukujemy na małym ogniu z czterema łyżkami cukru. Trwa to około ... 30-40 minut. Do sosu można ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... . 282699 Na pikniku nie może też zabraknąć sałatek – są smaczne, zdrowe, łatwe w transporcie i szybko się je robi. Pamiętajmy jednak, by nie mieszać jej od razu razem z sosem. Sos lepiej zabrać ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... spożywczych. Znajdziemy ją w żółtych serach, kostkach bulionowych, zupkach w proszku, czipsach, krakersach, gotowych daniach i sosach, wędlinach, konserwach, wędzonych rybach, fast foodach ... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... – tak ugotowane jajko nazywa się mollet, czyli jajko na półtwardo, które świetnie smakuje podane na liściach sałaty z ulubionym sosem. Praktyczna porada – w garnku, w którym gotujesz jajka, wody ... to ta, w której białko jest ścięte, a żółtko – ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... . Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem vinaigrette. W roli przystawki może być podany także pasztet, krewetki lub quiche – mała warzywna tarta z cukinii, pora lub szpinaku ... kolacji na francuskim stole ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... ). Możesz także poeksperymentować i spróbować zestawić cięższe wino białe z ciemnym mięsem, ale delikatnie przyprawionym, np. duszonym i serwowanym w jasnym sosie. 283342 Wina czerwone Do potraw ... i zadecydowanego w charakterze winnego trunku, ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... , zapiekanek, zup (np. krupniku), mięs czy sosów. Kasza gryczana 284173 Jak sama nazwa powstaje ona z gryki. Nie zawiera glutenu, ma za to całkiem sporo kwasu foliowego, białka, węglowodanów ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... . Zarówno frytki, jak i chipsy z batatów stanowić mogą dodatek do dania albo odrębną przekąskę. Przyrządzam je w piekarniku, przyprawiam ulubionymi ziołami, a następnie podaję z sosem czosnkowym – niebo w gębie! ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora

... powinny się zarumienić). Przygotuj sos - słoiczek koncentratu pomidorowego wymieszaj z dwiema łyżkami ciepłej wody, dodaj bazylię, oregano, szczyptę cukru. sól i pieprz. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj ... sos, ułóż plasterki szynki, pomidora ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... . Wszystkie składniki do sosu winegret wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego! 17361 ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... wiejski chleb posmarowany sosem z dojrzałych pomidorów z oliwą i solą. Stanowi samodzielną przekąskę lub może być podawany jako dodatek do wędlin, serów czy anchois. Calcot – pieczone w ogniu cebulki ... (przypominające wyglądem pory), które ...

+ Pokaż więcej