Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... fenkuły, 4 marchewki, 30 g masła, 1/2 łyżeczki curry, litr rosołu drobiowego, śmietana, sól i świeżo zmielony pieprz. Posiekaj wszystkie jarzyny w kostkę. Pół kostki masła rozpuść na patelni ... tego czasu zmiksuj zupę, dodaj śmietanę i ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... się z kawałków jabłek przykryte typową plecionką często podawane jest z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, a nawet serem cheddar. 281414 Turcja - Baklava Baklava składa się z warstwowego ciasta filo (ciasto ... , które są bardziej delikatne i ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... , a już kolejnego dnia solenizantka pałaszowała swój prezent. Przepis na czekoladowe trufle z whisky Składniki: 25 g masła, 100 ml śmietany 30 proc., tabliczka gorzkiej czekolady, tabliczka mlecznej czekolady ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... , łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżeczki majeranku, łyżka białego octu winnego lub jabłkowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki śmietany. 285098 Kurczaka opłucz, a warzywa obierz i włóż wszystko do garnka ... zetrzyj na tarce na grubych oczkach. ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... (ok.1,5 kg), 200 ml mleka kokosowego, 200 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany kremówki, 4 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, natka pietruszki, pestki dyni, sól i świeżo zmielony pieprz ... wymieszaj – powstałe ciasto powinno mieć ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... stołach goszczą raczej lekkie desery. Najbardziej popularnym jest pavlova, czyli beza przełożona serkiem mascarpone lub bitą śmietaną z dodatkiem owoców. https://www.instagram.com/p/BOPd5g8BhkZ Austra ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... na bazie owoców np. ryż na mleku z migdałami i sosem z czereśni, kisiel ze śmietaną. Do tego pachnące maślane ciasteczka, biszkopty przekładane kremami i wypieki z ciasta duńskiego. Co Duńczycy jedzą ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy

... domowego bulionu warzywnego - ok. 8 zł (składniki znajdziesz poniżej w przepisie), natka pietruszki - 1,50 zł, ostra mielona papryka - 1,50 zł, mała śmietana 12 proc. - 1,50 zł. Razem: 17,70 zł Zakupy ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... . Moje ciasto zawsze wychodzi perfekcyjne! 17307 Składniki naszego farszu z cukinii to: 2 cukinie, 50 g masła, dymka, szczypiorek, 3 jajka, 150 ml śmietany 30%, przyprawy do smaku. Startą cukinię ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... , jednak z każdym kolejnym kęsem zrozumiesz, dlaczego warto go spróbować. Podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną, ketchupem oraz serem żółtym, więc odchudzanie zostaw na później. Węgry mają ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodajemy maślankę, śmietanę i mieszamy z masą. 17376 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki bułki tartej, 2 szklanki poziomek, 1/2 szklanki cukru pudru, tłuszcz do smarowania naczynia. Formę na ciasto średniej wielkości wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką ... . Kiedy ciasto będzie gotowe wyjmij je z ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... , na Węgrzech, na Litwie oraz w Szwecji. Co ciekawe, tradycyjne sękacze bardzo polubili także Japończycy. 17435 Przepis na sękacz 17512 Najważniejsze składniki na sękacz to jajka, mąka pszenna, śmietana ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... ich przygotowania tkwi w tym, że farsz jest zawijany w kiszone liście kapusty. Sarmę podaje się z gęstą śmietaną. Ta potrawa jest znana także w Rumunii, tam jednak w niektórych regionach mięsny farsz ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... ) śmietanka 30% (250g) 2 łyżki cukru pudru herbatniki / biszkopty Wystarczy, że ubijesz bitą śmietanę i dodasz do niej serek mascarpone wraz z cukrem pudrem. Na spód szklanki, salaterki lub dużego ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... produkty nie przeszły ich zapachem. W zamrażalniku można je natomiast przechowywać nawet przez osiem miesięcy. Nabiał – sery, kefiry, jogurty, śmietany mają zazwyczaj krótki termin przydatności ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... i oliwek. Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :). Dobra chałwa, czyli jaka? Prawdziwa, tradycyjna ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... i poczekaj aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki. Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36 proc. (schłodzonej), 250 g ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... . Różnice mogą dotyczyć także musztardy, śmietany czy proporcji składników. W różnych rejonach Polski, ba, nawet w różnych domach i rodzinach przygotowuje się ją inaczej, jednak są to tak nieznaczne ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... rozbijania tłuczkiem, przykryj je kawałkiem folii spożywczej. Chcesz aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę? Na 15 minut przed końcem posmaruj go miodem, śmietaną, stopionym masłem albo kostką ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... dorzucamy posiekany czosnek (około 10 ząbków) i pokrojone w kostkę cztery ziemniaki. Całość zalewamy bulionem, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Potem blendujemy zupę, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... . Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną ...

+ Pokaż więcej