ABC fotografii kulinarnej

... Stylizacja, światło i kompozycja to najważniejsze elementy, jakie składają się na dobre zdjęcie kulinarne. Nie jestem fotografem, dlatego dzisiejszy wpis to raczej zbiór podstawowych porad jak zacząć ... swoją przygodę z fotografowaniem ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... do wszystkich rodzajów ryżu. Wypróbujcie koniecznie te sposoby, a raz na zawsze zapomnicie o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko wasze kubki smakowe, ale również portfele, bo ryż w kilogramowych woreczkach jest tańszy od tego porcjowanego ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... . 281945 Jaką kalarepę wybrać i jak ją przechowywać? Aby potrwa, którą przyrządzimy z kalarepy była smaczna i zdrowa, należy wybrać odpowiedni egzemplarz tego warzywa. Najlepiej kupować ciężkie okazy ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... się ich pysznym smakiem. A jak dobrze mrozić owoce i jarzyny? W jakich pojemnikach to robić i w jakiej temperaturze? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej. ... Jakie warzywa i owoce mrozić? Warzywa i owoce, które chcesz zamrozić ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi ...

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... Silikonowe akcesoria rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Nic dziwnego, mają wiele zastosowań i pasują do każdego wnętrza. Jakie są inne zalety przyborów z silikonu, a jakie mają one wady? ... na przecięcia. 281502 Wiecie już, jakie są ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... dodajemy do niego ubitą na sztywno śmietanę. Tak stworzony krem wykładamy na kruche ciasto. Tarta z mascarpone ma jedną główną zaletę: tylko od nas zależy, jakie owoce do niej dodamy. Nasza słodka tarta i tak będzie smakować obłędnie! 17317 ... ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... Często pokrzywę traktujemy jako chwast, a tymczasem jej liście mogą dobroczynnie wpłynąć na nasz organizm. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, w jaki sposób wykorzystać tę leczniczą roślinę. ... pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana 12 ...

dawno temu

Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami

... "Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić pyszne tagliatelle z sosem carbonara i kurkami. Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej serii? Więcej pomysłów na włoskie dania znajdziecie ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ... się o założenie mini plantacji w pojemnikach. 282917 Pamiętaj, że amatorska ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Jakie ziemniaki wybrać na placki? To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis ... . Natomiast jeśli nie mamy pewności, jaką ...

dawno temu

Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

... Kulinarny savoir vivre rządzi się swoimi prawami, które każdy powinien przyswoić. Sztuka umiejętnej postawy przy stole zrobi niesamowite wrażenie na gościach, a tym samym pomoże określić, jakimi jesteście osobami. ... , po tym jak człowiek ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i dynie na ziemi. Warto wiedzieć o nich więcej – poniżej znajdziesz kilka cennych informacji na temat melonów: jakie składniki odżywcze znajdziemy w ich miąższu, jakie posiadają właściwości, dlaczego warto ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze ...

dawno temu

7 pomysłów na przystawki

... Przystawka to rodzaj lekkiej, zaostrzającej apetyt potrawy, która serwowana jest przed daniem głównym. To dobry pomysł na początek przyjęcia, które nie ma konkretnej godziny rozpoczęcia - goście ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... faworki, jakie do tej pory jadłam robi moja babcia. Są delikatne i kruche, wręcz rozpływają się w ustach. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie ...

dawno temu

Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!)

... Czy znacie dni, w których nic nie cieszy, łóżko nie chce wypuścić, a mleko do kawy się skończyło? Ja znam i to bardzo dobrze. Na szczęście istnieją sposoby na pozbycie się chandry. Jakie? Przedstawiam wam jedzenie, które uszczęśliwia! ... jak ...

dawno temu

Co kryje w sobie kalafior

... Kalafior często gości na naszych stołach. Jakie ma zalety? ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... Malinowy obłoczek - co kryje się za tą uroczą nazwą? Oczywiście ciasto, ale nie byle jakie, bo moim zdaniem najlepsze ciasto na świece! Chcesz poznać przepis? Oto on. Smacznego! ... i poczekaj aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... Gofry na śniadanie - kto nie chciałby się skusić na taki posiłek o poranku? Chrupiący przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, świeżych owoców i bitej śmietany, proponuję jajka, łososia wędzonego i rukolę. ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... magicznymi przepisami. To pierwsza część, w której dowiecie się jakie ciasteczka świąteczne serwowała mama Rona, jaki jest ulubiony trunek czarodziejów i - wreszcie - jak nazywa się ciasto, na którego sam widok Harry'emu ciekła ślnika ;-) ... ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

+ Pokaż więcej