Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ... zupę? Możesz także pokroić ją w ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... jest jako uciążliwy chwast. Zazwyczaj unikamy pokrzyw, by się nimi nie poparzyć, a przecież mogą one stanowić smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw. 281981 Zupa z pokrzyw Zanim zaczniesz zbierać pokrzywy ... potrzebne do przygotowania zupy ...

dawno temu

Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem

... Jesienią kalafior bardzo często gości na naszych stołach. Można wyczarować z niego wiele smacznych potraw - nie tylko zupę kalafiorową ;-) Poniżej znajdziesz 10 najsmaczniejszych pomysłów na dania, w których kalafior odgrywa główna rolę. Które z ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... Po jarmużu, naparze kombucha, wodzie kokosowej, komosie ryżowej, nasionach chia i zupie ramen przyszedł czas na nowe smaki. Co będzie modne w 2017 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w ...

dawno temu

Sałatka z cykorii - przepis

... do sałatek, zapiekania oraz kremowych zup. Zobacz, jak zrobić prostą, ale niezwykle efektowną i wyrafinowaną sałatkę z cykorią, serem pleśniowym i orzechami. ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... go także do marynat, zup i dressingów do ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...

dawno temu

Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

... Jesienią w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni są na porządku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym i puszystą bitą śmietaną? Prawda, że brzmi pysznie? ...

dawno temu

Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem

... Szukacie pomysłów na smaczne i szybkie dnia z brokułami? Dobrze trafiliście :-) Pyszne zupy, sałatki, naleśniki, makarony, risotto, a nawet muffinki. Warto włączyć brokuły do swojej diety, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Odkryj cukinię na nowo

... Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia ...

dawno temu

Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?

... , że będzie znacznie mniej kaloryczny. Rosół ugotowany z wykorzystaniem poniższych wskazówek możesz poporcjować i zamrozić, a następnie wykorzysać do przygotowania smacznych i zdrowych domowych zup. ...

+ Pokaż więcej