Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... do pieczenia. Prawidłowa temperatura do suszenia powinna nie przekraczać 100 stopni. Suszenie można prowadzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika nawet przez kilka godzin, komy by się jednak chciało ... tyle czekać ;-) Ja wkładam bezę ...

dawno temu

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

... - do tego kubek gorącej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziałam, że dzień będzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec bułeczki, ale czasem przygotowuję je dzień wcześniej i zajadam na śniadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakują ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje ... Przepis na karpatkę Składniki: Ciasto ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Można zrobić to poprzez rozbicie młotkiem lub nacięcie nożem w środkowym miejscu czerwonej części. Z czym jeść kraby? Krab nadaje się do pieczenia, grillowania oraz gotowania. Można go jeść ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2-3 ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o tym? Dowiedz się, na których olejach powinnaś smażyć i piec, a które są przeznaczone tylko do sałatek, sosów i dressingów. ... , pieczenia, jaki i do stosowania na zimno - to duży błąd. Przede ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... Domowe rogaliki są najlepsze! A co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem, do tego kubek gorącej kawy z mlekiem... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Do tego dobra książka i koc. Zdradzę wam, że właśnie ...

dawno temu

Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki

... Znacie już podstawowy przepis na pierniczki, teraz czas więc na pozostałe pierniczkowe inspiracje. Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez tych korzennych ciasteczek. Pieczenie ich to wspaniała zabawa, a zapach, który unosi się ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... Do tej pory korzystałam z kilku silikonowych akcesoriów kuchennych: formy do pieczenia tart, formy do kostek lodowych, pędzelka oraz szpatułki do mieszania. Na podstawie moich doświadczeń ...

dawno temu

Przepis na prostą i smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

... Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Podpowiem ci - zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pomidorami - smacznie i sycąco :) Jej przygotowanie zajmie ci 20 min, potem 25 min pieczenia i już możesz ją pałaszować! Smacznego! ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie zapowiedzieli wam się goście, a brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... dania... Kiedyś zawsze podawało się to, co zostało ze Świąt Bożego Narodzenia - bigos, pieczone mięsa i oczywiście śledzie. A wszyscy wiedzą, że bez śledzia Sylwester nie może się odbyć, bo ta ryba przynosi nie tylko szczęście i zdrowie, ale ...

dawno temu

Jak zrobić czekoladowe babeczki?

... . Można je przygotować w 20 minut. Warto zaprosić do wspólnego pieczenia dzieci, będzie to dla nich doskonała zabawa. Więcej ciekawych przepisów znajdziecie tutaj. ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

+ Pokaż więcej