Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... , jeśli zaraz po przebudzeniu wypijesz szklankę wody – pobudzi organizm do działania i zwiększy apetyt, dlatego będziesz miał większą ochotę na śniadanie, które jest przecież najważniejszym posiłkiem ... z nich pyszną zieloną sałatkę, dodać do ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Jeśli zostały wam owoce, możecie je wykorzystać do przygotowania koktajli. Koktajl to świetny pomysł na śniadanie lub lekki lunch, szczególnie po świątecznym obżarstwie. Na koktajle nadają ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... kanapki, ale nie róbmy ich w domu. Zabierzmy ze sobą razowe bułeczki, ciabattę, bagietki, do tego świeże warzywa (np. rzodkiewki, pomidorki cherry, ogórki, cykorię, paprykę, selera naciowego), oliwki ... , ogórki małosolne, jajka ugotowane na ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... owoce lub warzywa, aby otrzymać smaczną przekąskę na drugie śniadanie. 17278 Fasola Najlepszym źródłem żelaza jest fasola biała, która w 100 g zawiera go aż 3,6 mg. Na uwagę zasługują jednak również inne ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... , chudą wędlinę, owoce, twarożek, jajka. Takie śniadanie da ci energię na wiele godzin. W restauracjach unikaj smażonych potraw. Zamów grillowanego kurczaka z warzywami, sałatkę z kozim serem, owoce ... , jeśli jemy zbyt szybko, nasz mózg nie ...

dawno temu

Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie?

... kilka minut, by ktoś mógł w spokoju dokończyć jedzenie. 284389 Również podczas podróżny np. pociągiem, kiedy współpasażer wyciąga kanapkę, nie powinniśmy mu życzyć „smacznego”. Może się bowiem poczuć ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... . Wypicie jednej filiżanki zielonej kawy przed śniadaniem przez otyłą osobę, może pomóc jej zrzucić nawet ok. 2 kg w przeciągu miesiąca. Jednak samo picie zielonej kawy nie zdziała cudów. Naukowcy ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... na drugie śniadanie lub lekką przekąskę. 281137 Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, by sięgać po surową botwinę. Buraki nie są ciężkostrawne, a taki dodatek do dań to dobre urozmaicenie codziennej diety ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... – przez wielu Bawaria jest uważana za wizytówkę Niemiec. Na śniadanie zjemy tam precla ze słodką musztardą. Do tego zestawu obowiązkowo podawana jest biała kiełbasa. Przepis na nią powstał podobno ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... skórka staje się złocista i chrupiąca. Do mięsa podaje się ziemniaki, gotowane warzywa oraz ciemny sos. W porze lunchu Duńczycy jedzą smorrebrod, czyli kanapki z razowego chleba z najróżniejszymi ... , a na wierzchu układa się w fantazyjny ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Rzodkiewka 281688 Jest idealna do kanapek czy sałatek! Smak wiosny – intensywna barwa i łagodnie ostry smak. Ten popularny korzeń to nie tylko oryginalny smak, ale przede wszystkim bogactwo ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru. Narodowym napojem jest oczywiście piwo ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... z masłem czosnkowym albo tosty francuskie. Mięso i wędliny 283202 Resztki pieczeni wykorzystaj do sałatki makaronowej lub po prostu połóż na kanapkę. Grillowane, smażone lub upieczone mięso drobiowe ... także smaczną bazą do domowego pesto. ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... obrane ząbki czosnku lub małe cebulki. Po kilku dniach otrzymasz smaczny dodatek do kanapek i sałatek. Ciasta i desery 17499 Produkty zbożowe Chcesz przyspieszyć gotowanie ryżu? Posól go dopiero ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , kanapek, a nawet omletów. Najlepiej smakuje z grillowanymi rybami i mięsem. W Polsce najbardziej znamy go pod postacią popularnej w okresie letnim zupy – szczawianki. Szczaw warto wprowadzić ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... bądź lekko pikantnym smakiem. Doskonale komponuje się z wędlinami, daniami mięsnymi, sałatkami, można też dodawać ją do kanapek lub sosu winegret. Rosyjska – wytwarza się ją z grubo mielonych ziaren ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... w kuchni Rzodkiewki najczęściej jadamy pokrojone na kanapkach, w twarożkach, w sałatkach albo w całości jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Charakteryzują się dosyć ostrym smakiem ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. Jak wykorzystać nasiona chia w kuchni? Nasiona chia można dodawać niemal do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, czy sałatek ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... natki niż kilka listków do ziemniaków czy zupy... Zmiksowana z oliwą, płatkami migdałów, solą i czosnkiem zmieni się w pyszne pesto, które możesz dodać do makaronu lub kanapek. A co powiesz na zdrowy ...