Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe

... miodu. 285606 Obierz pomarańczę i podziel ją na ćwiartki, a gruszkę i mango obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wrzuć do blendera kielichowego i dodaj dynię ... , pozbądź się pestek i pokrój je na ćwiartki. ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... gruboskórnym egzemplarzem ;-) Odetnij górny kawałek skórki, a potem natnij pomarańczę prostopadle do blatu, ale tylko na tyle, aby ostrze dotarło do jej środka. Potem delikatnie rozciągnij owoc. Gotowe ... opadnie na dno miski, skórka zostanie ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... one do suszu ze skórką. Dosyp też ok. 3 łyżek cukru i gotuj jeszcze przez pół godz. na niewielkim ogniu. 285767 I już! To wszytko ;-) Smacznego wigilijnego suszu 17589 ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... , dlatego są polecane chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. Warto jeść brzoskwinie wraz ze skórką, która jest zdrowa i wspomaga trawienie, z resztą jak cały owoc, ale to właśnie w skórce ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... uwagę by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym „rumieńcem”. Są to nietrwałe owoce, dlatego zjedz je ... odrobiną wody i duś pod przykryciem aż ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... masła, szklanka wiśni kandyzowanych, cukier waniliowy, olej. 282353 Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i dodaj cukier, cukier waniliowy, łyżkę mąki i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... pozbyć się skórki z pomidorów, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek blanszuj je. Temu samemu zabiegowi poddawaj warzywa i owoce, które chcesz zamrozić – po blanszowaniu dokładnie je osusz i włóż ... , pozbyć się zanieczyszczeń oraz w celu ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... patyczków do lizaków, które możesz kupić w internecie. Wystarczy obrać owoce ze skórki (jabłek, gruszek i śliwek możesz nie obierać), ponabijać je na patyczki, umoczyć w polewie i posypać posypką. Teraz ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... , białym, a nawet fioletowym zabarwieniem skórki lub miąższu, jednak są stosunkowo rzadko spotykane w naszym kraju. Bataty - słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia Bataty są nie tylko bardzo ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... łyżki miodu, 1 żółtko, ok. 3 łyżek zmielonego, suszonego rumianku, starta skórka cytryny, 2 łyki soku z cytryny, szczypta soli. Do mąki wsyp cukier puder oraz szczyptę soli, dodaj pokrojone w kostkę ... masło i zagnieć. Powstałe ciasto owiń w ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... na co dzień? 281902 Tradycyjnym duńskim daniem, podawanym szczególnie podczas świąt i uroczystości rodzinnych jest schab pieczony razem ze skórką. W trakcie pieczenia słonina wytapia się, dzięki czemu ... skórka staje się złocista i chrupiąca. ...

dawno temu

Domowy syrop - nie tylko na kaszel

... cytryny Ten syrop idealnie komponuje się z deserami albo wypiekami. Konsystencją przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy - karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2-3 minuty na każdą stronę. Podajemy z jogurtem naturalnym. 281739 Zdrowe frytki Nie tylko smażone i pieczone ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... na tej samej zasadzie, co korkociąg do wina. Efekt – idealne okrągłe plasterki ananasa z usuniętą skórką i twardym rdzeniem. 281202 Spryskiwacz do oleju i oliwy Odmierzenie niewielkiej ilości oleju lub oliwy ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... dni w ciepłe miejsce. Proces kiszenia można przyspieszyć dodając do buraków skórkę ciemnego pieczywa (na zakwasie, a nie na drożdżach) albo kwasu z ogórków lub kapusty. Jeśli na powierzchni pojawią ...

dawno temu

Sprawdź, które owoce są najzdrowsze i jak je przyrządzić

... Jabłka chronią przed chorobami serca Skórka i gniazdo jabłka posiadają cenny dar – pektyny, które są odpowiedzialne za oczyszczanie naszego organizmu z substancji trujących ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... naczynia krwionośne, dzięki czemu krew może szybciej wypełnić penisa. By arbuz zadziałał, powinno się go spożywać razem ze skórką. Wystarczy ją wycisnąć lub zmiksować na koktajl razem z miąższem ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... złego cholesterolu. Imbir posiada ostry, piekący smak i lekko cytrynowy aromat. Dlatego pasuje zarówno do słodkich jak i pikantnych dań. Dodatkowo chroni przed wirusami, poprawia krążenie krwi ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie – jedz na zdrowie W wypadku czereśni reguła „nie oceniaj książki po okładce” nie sprawdzi się – im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... . Poza tym możemy wybrać do suszenia ekologiczne owoce. Do suszenia nadają się dojrzałe węgierki, których skórka zaczyna się lekko marszczyć przy szypułce. Jak wysuszyć owoce w domowych warunkach? To proste. 17491 ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... , skórka otarta z cytryny itp.). Potem układamy je na dnie naczynia żaroodpornego lub w kokilkach. Osobiście polecam kokilki. Owoce w trakcie pieczenia puszczają dużo soku, więc nakładanie porcji crumble ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... Moim faworytem wśród własnoręcznie wykonanych ozdób świątecznych są pomarańcze z wyżłobioną w różne wzory skórką i ponakłuwane goździkami - nie tylko pięknie wyglądają, ale także cudownie pachną ...

+ Pokaż więcej