Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... Co ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ... znacznie więcej składników odżywczych niż ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... Wystarczy kilka składników i pół godziny wolnego czasu, aby przygotować prosty i smaczny deser. Muffinki to puszyste babeczki, do których można dodać ulubione składniki - orzechy, świeże owoce ... , czekoladę. Można przygotować je też w wersji ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... Co zawierają wiśnie? Owoce wiśnie są bogate w duże ilości przeciwutleniaczy - w 100 g wiśni znajdziemy ich aż 400 mg – to dzięki nim mogą chronić organizm przed procesami starzenia i nowotworami ... . Dodatkowo te owoce wspomagają funkcjonowanie ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... Stoisz w sklepie przy półce z winami i zastanawiasz się które wybrać? Które będzie pasowało do owoców morza albo do makaronu? Białe czy czerwone? Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Też tak macie? Koneserem win nie jestem, ale zebrałam dla ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... przypomina on smak owoców niż warzyw - w końcu pomidory są owocami, jednak nie każdy o tym wie. Składniki: 2 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny), 2 kg cukru, 2 szklanki wody, sok ... potrzebujesz to 1 kg truskawek i 40 dkg ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin ... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, ...

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... takiego prawdziwego domowego smalcu ze smażoną cebulką, jabłkiem i majerankiem. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest przecież łatwo dostępna i bardzo tania. ... upodobań. ...

dawno temu

Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... Jeśli zapytałabym, jakie owoce kojarzą wam się z czerwcem, zapewne wiele z was odpowiedziałoby, że... truskawki. Bingo! Nadszedł wreszcie okres, kiedy możemy je kupić naturalne, świeżo zerwane z pola ... dodać też inne sezonowe owoce, by ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... Śniadanie poza domem? Czemu nie. Włosi, Hiszpanie czy Brytyjczycy rozpoczynają swój dzień w przytulnej kawiarni albo pubie na rogu. Piją kawę, herbatę, jedzą rogalika albo smażone na bekonie jajka ... , przedstawiciele handlowi, pracownicy ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody ... nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i ...

dawno temu

Zalety truskawek

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... , warzywami, owocami, serem... Zwijane, składane w zgrabne kopertki, zapiekane, zalewane sosem. Każdy, nawet największy niejadek, znajdzie coś dla siebie. Naleśniki są znane na całym świecie. Przyrządza ... nieco piwa lub cydru. Smaży się je na ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... zaprosić kurki do swojej kuchni. Mają delikatny korzenny aromat i nieco pieprzny smak, są trwałe, nie robaczeją. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się do marynowania, smażenia, duszenia ... zbyt długo się nie moczyły, ponieważ staną ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Jesteśmy właśnie w samym środku sezonu na brzoskwinie - szkoda byłoby go przegapić. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Poznaj ... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – ...

dawno temu

Lukier godny króla

... Jeżeli chcesz, by twoje ulubione ciasteczka nabrały niepowtarzalnego charakteru, ozdób je lukrem królewskim. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz - wystarczy, że połączysz ze sobą białka, cukier puder oraz sok z cytryny i gotowe! ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ... , ale najczęściej jadamy je nadziewane ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... Po pierwsze: ryby Trudno byłoby sobie ...

dawno temu

Co zawiera karob?

... Czy stosowaliście kiedyś karob? Nie? - Czas to zmienić! Karob, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy, a dodatkowo nie zawiera kofeiny. ...

+ Pokaż więcej