Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... pozbyć się skórki z pomidorów, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek blanszuj je. Temu samemu zabiegowi poddawaj warzywa i owoce, które chcesz zamrozić – po blanszowaniu dokładnie je osusz i włóż ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... w niektórych z nich dochodzi nawet do 90 proc. Najlepiej jest sięgać po owoce sezonowe oraz te bogate w potas, np. morele, czereśnie, brzoskwinie, truskawki oraz gruszki. Jakich napojów unikać w upalne ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... , śmietaną, lodami, owocami. Resztki ciasteczek po uprzednim zblendowaniu i wymieszaniu z roztopionym masłem staną się natomiast podstawą ciasta np. sernika na zimno. 17426 ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , którzy w piwach nie gustują mogą spróbować czeskich win lub mocniejszych alkoholi. Najbardziej znane to Beherowka, jałowcówka, destylaty z brzoskwiń i czereśni, śliwowica czy absynt. Przekąski do piwa ...