Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... Nic tak nie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory jak grzaniec. Słodki, pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i miodem... Przygotowanie grzańca w domu jest bardzo proste. Możemy eksperymentować ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... Jeszcze do niedawna sałatka w słoiku kojarzyła się z marynowanymi w occie warzywami, które przygotowywaliśmy na zimę. Dziś słoik coraz częściej staje się pojemnikiem na smaczny posiłek, który możemy ... ze sobą zabrać do pracy, na uczelnię, czy ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach ...

dawno temu

Przepis na kremową zupę z soczewicy

... Kremowa zupa z soczewicy to idealny pomysł na obiad - jest smaczna, sycąca i na pewno zasmakuje miłośnikom nieco ostrzejszych smaków. Talerz takiej rozgrzewającej zupy jest na wagę złota w pochmurne, jesienne dni - takie jak dziś. Ja już wiem co ...

dawno temu

Pieczemy kasztany w domu

... kupimy jadalne kasztany. Właśnie trwa na nie sezon. Warto choć raz się na nie skusić! Zobaczcie jak przygotować pyszną jesienną przekąskę we własnej kuchni ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... z innymi warzywami, mięsem drobiowym czy rybą. Warto je także dodać do jajecznicy lub omletu. Świetnie komponują się również jako składnik dań z makaronem i ryżem lub wytrawnych tart. Młode, cienkie ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... Którą metodę wybrać? Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Kwaśne, beztlenowe środowisko sprzyja zachowaniu składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce, które nadają ... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... Wyglądają bardzo oryginalnie, przez co często nazywane są kosmicznymi warzywami, a Francuzi określają ich kształt jako zbliżony do biretu księdza albo czapki elektorskiej. Już wiesz o jakie warzywo ... Skąd pochodzi patison? Już Aztekowie ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z ...

dawno temu

Rozgrzewające zupy na jesień

... i kolację ;-) Szczególnie teraz, kiedy poranki i wieczory są już dość chłodne i łatwo złapać jakąś infekcję, warto rozgrzać się talerzem pysznej zupy. Prezentuję 19 moich ulubionych przepisów na jesienne zupy. Mam nadzieję, że wy także ...

dawno temu

Hummus libański

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować rosół idealny? ... , dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z warzyw, ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... ) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobrażani ;-) Gołąbki zawijane w liście młodej ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... . Dlatego kupując to warzywo wybieraj jak najjaśniejsze główki. Zwróć też uwagę, by liście dobrze do siebie przylegały. Im mniejsza główka – tym cykoria jest smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... przyrządzić. Ostatecznie sięgałam więc po ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest ...

+ Pokaż więcej