Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

... Nic nie doda ci więcej energii w poniedziałkowy poranek niż pyszna kawa – aromatyczna, mocna i z puszystą pianką. Najlepsza jest oczywiście ta z ekspresu, ale nie każdy go posiada, dlatego poniżej znajdziesz ciekawe i proste przepisy na pyszną ...

dawno temu

Czas na agrest!

... szklanki mąki, szklanka cukru, 4 jajka, 1/2 kostki masła, 4 łyżki serka waniliowego, 4 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki kakao, 70 dag agrestu. 282198 Najpierw roztop w rondelku masło, a następnie ... ostudź je. Ubij jajka i połącz je z cukrem ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... Domowe ciasta i desery mogą nie tylko być tak smaczne, jak wyroby z profesjonalnych cukierni, ale być równie piękne i estetycznie ozdobione. Wystarczy podstawowy zestaw gadżetów, dzięki którym nikt nie przejdzie obojętnie obok naszych wypieków. ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... musztardy. Na jej smak wpływa również rodzaj użytego płynu (octu winnego, moszczu winnego lub wina), a także kompozycja przypraw i innych dodatków (cukier, pieprz, miód, chrzan). Gorczyca uprawiana ... pikantnej odmiany gorczycy, co nadaje jej ...

dawno temu

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... to zrobić! Jak postanowiłam, tak też zrobiłam. Ta domowa przygoda z ciastem francuskim zainspirowała mnie do stworzenia tego tekstu - znajdziecie w nim garść informacji jak samodzielnie zrobić ciasto ... lub czekoladę – co chcesz! Wierzch ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... Nic tak nie stawia na nogi jak filiżanka dobrej kawy. Mocna, aromatyczna, bez cukru z odrobiną mleka i szczyptą cynamonu – taka jest moja ulubiona. Kawę możemy zaparzyć na wiele sposobów ... , czekamy aż fusy opadną, i w zależności od upodobań – ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... wyjmij kapustę i gołąbki z garnka. Do wywaru dodaj passatę pomidorową oraz mąkę kukurydzianą, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimniej wody. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. odrobiną cukru. Gołąbki podawaj polane sosem. ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... Od czego zacząć? Aby zostać mistrzem domowego sushi, przede wszystkim zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne przyrządy i składniki. Do przygotowania domowego sushi w najprostszej postaci potrzebne ... łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... to przecież nic innego jak zmielony na gładką masę sezam z cukrem lub miodem. 284110 Jednak chałwy, które są dostępne na rynku w większości nie posiadają imponującego składu... Zamiast cukru lub miodu ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... i może służyć jako baza do przygotowania ...

dawno temu

Trujące kwiaty

... Kwiaty wyglądają pięknie w naszych ogrodach lub ozdabiając domowe okna. Wiele z nich jest jadalnych i można je bez obaw wykorzystywać w swoich domowych kuchennych rewolucjach. PAMIĘTAJ ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... przypomina on smak owoców niż warzyw - w końcu pomidory są owocami, jednak nie każdy o tym wie. Składniki: 2 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny), 2 kg cukru, 2 szklanki wody, sok ... z cytryny, goździki, wanilia. 282097 Umyj ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...

dawno temu

Lukier godny króla

... Jeżeli chcesz, by twoje ulubione ciasteczka nabrały niepowtarzalnego charakteru, ozdób je lukrem królewskim. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz - wystarczy, że połączysz ze sobą białka, cukier puder oraz sok z cytryny i gotowe! ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... Makaronikom mówimy stanowcze TAK! ;-) Każdy, kto choć raz próbował samodzielnie przygotować domowe makaroniki na bazie bezy włoskiej, wie, że nie jest to prosta sprawa, ale zdecydowanie gra ... Składniki: 150 g zmielonych migdałów, 150 g cukru ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... naturalnej esencji migdałowej. Krem: 2 żółtka, 1 jajko, 70 g miękkiego brązowego cukru, 50 g białego cukru, cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 250 ml maślanki ... Co kryją w sobie jeżyny? Te owoce są ...

dawno temu

Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu

... dziwnego – jest proste i przepyszne. Składniki: 300 g czekolady 70%; 200 g masła; 130 g mąki; 3 jaja; 270 g cukru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; szczypta soli, ½ szkl. orzechów. Przygotowanie: Foremkę ... od czasu do czasu, roztop na gładką ...

dawno temu

Co zawiera karob?

... Czy stosowaliście kiedyś karob? Nie? - Czas to zmienić! Karob, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy, a dodatkowo nie zawiera kofeiny. ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ... Kompot? To wcale nie takie trudne Kompot to nic ...

dawno temu

Mała rzecz a cieszy. Przepisy na ciasteczka

... Kruche, owsiane, francuskie, z czekoladą, bakaliami, konfiturą... nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż domowe ciasteczka. Zawsze tez można zabrać ze sobą tę słodka przekąskę do szkoły ... czy do pracy. Domowych wypieków nie są w stanie ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Jeszcze do niedawna ich miejsce było wyłącznie w doniczce lub domowym ogródku. Na szczęście wraz ze wzrostem zamiłowania Polaków do gotowania, jadalne kwiaty trafiły również na nasze talerze. ...

dawno temu

Panna cotta - zrób to sam!

... Składniki: 300 ml śmietany kremówki, 100 ml mleka, 100 g czekolady deserowej, 4 płaskie łyżki cukru, 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Do dekoracji deseru możesz użyć sosu czekoladowego i/lub kakao. 17456 ...

+ Pokaż więcej