Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... i nie kruszy się od nadmiaru bakalii. 285478 Przepis na masę makową Składniki: 1/2 kg suchego maku, 170 g drobnego cukru do wypieków, 100 g rodzynek, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki miodu, 2 ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... marshmallows. Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujecie mleka w proszku, masła lub margaryny, cukru, kakao, herbatników i ulubionych bakalii (tutaj jest pełna dowolność - rodzynki, orzechy ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... występuje największa strucla na świecie. W strucli znajdziemy m.in. starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową. Popularne w tym regionie są także klopsy po królewiecku ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, bakalie: dynia, słonecznik, sezam, rodzynki, suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie. Sery: żółty, feta, mozzarella. Sos: winegret, sos majonezowy, jogurtowy ...

dawno temu

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... , jest słodki, no i pachnie latem... Rodzynki – dodadzą trunkowi słodyczy. Pomarańcze – skórka otarta z pomarańczy (pamiętaj by wcześniej owoc sparzyć i wyszorować) nada grzańcowi przyjemny cytrusowy ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj w mleku aż spęcznieje. Rodzynki sparz uprzednio wrzątkiem, a gdy będą już miękkie, zblenduj je razem z kaszą. Całość należy wystudzić. Obranego banana obtocz w przygotowanej ...

dawno temu

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... . 285025 Co znajdziemy w rogalu św. Marcina? Przede wszystkim ciasto półfrancuskie, które wypełnione jest nadzieniem z białego maku, orzechów, migdałów i rodzynek. Takiego połączenia smaków nie da ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... , 6 łyżek kakao, 6 łyżek cukru, sok z limonek, likier kokosowy, biały rum (ewentualnie czarna herbata jeśli nie używamy alkoholi). Dodatkowo potrzebne ci będą: prostokątna forma o wymiarach około 25 x ... . Wymieszaj powidła śliwkowe z 4 łyżkami ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... . Pamiętaj, każdy rodzaj kroimy innym nożem! Po piąte - dodatki 282032 Z serami świetnie komponują się orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, oliwki, winogrona, jabłka, gruszki ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... suszone owoce – daktyle, morele, rodzynki, figi. Pamiętajmy jednak, że są dużo słodsze od tych świeżych. Świetnym pomysłem na urozmaicenie kompotu jest dodanie do niego kwiatów. Lawenda, czarny ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... ", ponieważ w tamtym czasie Boston słynął z produkcji rumu, a w związku z tym, także z łatwej dostępności melasy, która wykorzystywana jest do produkcji tego trunku. Niektóre źródła podają, że bostońska ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... spłaszczone spaghetti. MERLOT  – francuski szczep czerwonej winorośli używany, z którego wytwarza się wino. MOJITO  – kubański drink na bazie białego rumu z brązowym cukrem trzcinowym , limonkami, miętą ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... czy bigosu. Likiery i słodkie nalewki to z kolei świetny dodatek do deserów, lodów czy owoców. Resztkami rumu czy amaretto można też nasączać wypieki. Zupy 283210 Kiedy zostanie ci rosół, wykorzystaj ...