Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... Lato to czas festiwali, jarmarków, festynów. Niemal w każdy weekend we wszystkich zakątkach Polski odbywają się plenerowe imprezy, również kulinarne. Swoje święta mają m.in. pierogi, flaki, miody ... ) W dniach 12-15 sierpnia w Poznaniu odbędzie ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... Gofry na śniadanie - kto nie chciałby się skusić na taki posiłek o poranku? Chrupiący przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, świeżych owoców i bitej śmietany, proponuję jajka, łososia wędzonego i rukolę. ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... grillować także… ananasa! Ja polecam go z sosem imbirowo-miodowym. Do jego wykonania potrzebować będziesz: 4 łyżki białego rumu, 4 łyżki płynnego miodu, 3 cm rozgniecionego korzenia imbiru ... . Do garnka wlej miód i rum oraz dodaj imbir. ...

dawno temu

Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne!

... sezamu, miodu, ulubionych orzechów oraz bakalii, dobrego przepisu i już możesz zacząć przygotowywać domową chałwę. Masz już wszystkie składniki? Świetnie! Teraz tylko sprawdzony przepis, który znajdziesz poniżej. Powodzenia! :) ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... i nie kruszy się od nadmiaru bakalii. 285478 Przepis na masę makową Składniki: 1/2 kg suchego maku, 170 g drobnego cukru do wypieków, 100 g rodzynek, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki miodu, 2 ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... , cytryna, 3 ząbki czosnku, garść rodzynek, łyżka świeżego, startego imbiru, cukier, sól, pieprz. Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka o grubym dnie, podlej ... odrobiną wody i duś pod przykryciem aż ...

dawno temu

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

... /2 kg sera półtłustego, 1/2 kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, czubata łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka octu, spirytusu lub rumu, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany ... mąki, a następnie wsyp ją do miski, ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... jagnięcym, ryżem i koperkiem. Są podawane na ciepło z sosem. W wydaniu bezmięsnym, ryż zawiera dodatki takie jak cebula, czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe. 283571 Sarma – chorwacki rarytas. Cały sekret ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... . Pamiętaj, każdy rodzaj kroimy innym nożem! Po piąte - dodatki 282032 Z serami świetnie komponują się orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, oliwki, winogrona, jabłka, gruszki ... , suszone pomidory, kapary, figi, ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... suszone owoce – daktyle, morele, rodzynki, figi. Pamiętajmy jednak, że są dużo słodsze od tych świeżych. Świetnym pomysłem na urozmaicenie kompotu jest dodanie do niego kwiatów. Lawenda, czarny ... czy nawet wyleczą przeziębienie. Wszystko ...

dawno temu

Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego

... szyszki. 17550 Raz też wrzuciłam dmuchany ryż do roztopionej czekolady, dodałam posiekane bakalie (rodzynki, morele, orzechy laskowe) i z takiej masy formowałam kulki. Tez wyszło pysznie. Pamiętajcie ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... gorzkiej czekolady, 100 g cukru pudru, 7 wafli, 3 żółtka, 40 ml rumu, 100 g mielonych orzechów włoskich. Polewa: 200 czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła. Miękkie masło wrzuć do miski i utrzyj przy pomocy ... miksera. Kiedy będzie już gładkie i ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... masła, 6 żółtek, 21 g drożdży suchych, 6 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 łyżki likieru migdałowego (lub wódki, rumu), ziarenka z 1 laski wanilii. Suche drożdże wymieszaj z mąką pszenną ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... marshmallows. Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujecie mleka w proszku, masła lub margaryny, cukru, kakao, herbatników i ulubionych bakalii (tutaj jest pełna dowolność - rodzynki, orzechy ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... herbata z kwiatów lipy z miodem, imbirem i cytryną Aby przygotować rozgrzewającą herbatę, do kubka wsyp łyżkę kwiatu lipy, startą skórkę z cytryny, plaster świeżego imbiru i łyżkę miodu. Teraz wystarczy ... wino Bazą grzanego wina jest ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... występuje największa strucla na świecie. W strucli znajdziemy m.in. starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową. Popularne w tym regionie są także klopsy po królewiecku ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, bakalie: dynia, słonecznik, sezam, rodzynki, suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie. Sery: żółty, feta, mozzarella. Sos: winegret, sos majonezowy, jogurtowy ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj w mleku aż spęcznieje. Rodzynki sparz uprzednio wrzątkiem, a gdy będą już miękkie, zblenduj je razem z kaszą. Całość należy wystudzić. Obranego banana obtocz w przygotowanej ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis

... Przepis na masło orzechowe z cynamonem 285672 Składniki: 300g orzeszków ziemnych, niesolonych, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki miodu, duża łyżeczka mielonego cynamonu. Orzeszki ziemne upraż ... na suchej patelni (uważaj, żeby ich nie ...

dawno temu

Przepis na mango lassi z dynią

... Składniki: 1 mango, szklanka pieczonej dyni, 1/2 l jogurtu lub mleka, ¼ szklanki miodu, sok i skórka z 1 limonki. 17570 ...

dawno temu

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... . 285025 Co znajdziemy w rogalu św. Marcina? Przede wszystkim ciasto półfrancuskie, które wypełnione jest nadzieniem z białego maku, orzechów, migdałów i rodzynek. Takiego połączenia smaków nie da ...

dawno temu

Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe

... miodu. 285606 Obierz pomarańczę i podziel ją na ćwiartki, a gruszkę i mango obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wrzuć do blendera kielichowego i dodaj dynię ... oraz imbir. Teraz dolej mleczko kokosowe oraz ...

+ Pokaż więcej