Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... można wykorzystać w niebanalny sposób. Białe truskawki są mniejsze od tych, które powszechnie znamy. Zanim dojrzeją wyglądem przypominają niedojrzałe czerwone truskawki - są zielone, później ... przybierają biały kolor, a ich nasionka - czerwony ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... porcję witamin E, PP i tych z grupy B. Pod względem ilości witamin, najbardziej cenna jest odmiana czerwona i różowa, więc aby cieszyć się zdrowiem wybierajmy przede wszystkim te kolory grejpfrutów ... najlepsze okazują się czerwone grejpfruty – ...

dawno temu

Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut

... , a wszytko posypane świeżymi ziołami - pychota! Składniki: (dla 4 osób) opakownie makaronu pełnoziarnistego, filet z piersi kurczaka, 2 czerwone papryki, puszka pomidorów krojonych, 2 duże czerwone cebule ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... Jagody goji 281676 Nazywane są najzdrowszymi owocami na świecie. Niewielkie, czerwone jagody to bomba antyoksydantów, dzięki którym wzmocnimy odporność, poprawimy pracę mózgu, uchronimy ... wymienionym powyżej: zielone warzywa liściaste, ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... schłodzony w lodówce albo zimą na balkonie ;-) Jeśli chcesz odgrzać bigos, pamiętaj, że najpierw trzeba podlać go lekko czerwonym winem wytrawnym - wzbogaci to jego winno-kwaskowy smak i aromat. Przepis ... , lubczyk, do smażenia masło ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... winorośli, której używa się do produkcji win. CHÂTEAU HAUT BRION – francuskie wino (czerwone oraz białe). CHIANTI – włoskie wytrawne czerwone wino. 283059 COQ AU VIN – kogut duszony w czerwonym ... spłaszczone spaghetti. MERLOT  – francuski ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... kształcie. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać może połączenie marchewki i dyni. 17321 Nie każdy wie, że wyróżnić można aż 400 odmian batatów. Charakteryzują się one czerwonym ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... posolić albo polać miodem lub syropem klonowym. We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem ... ;-) Kasztany możemy przyrządzić także na ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... mielonej wołowiny, 1 1/2 l bulionu jarzynowego 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, mała marchewka 100 g ziaren kukurydzy konserwowej, 100 g fasoli czerwonej konserwowej, puszka pomidorów ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... nadmiernemu poceniu się i łagodzi ból po ukąszeniach owadów. Warto mieć go więc zawsze pod ręką. Ocet winny Jak sama nazwa wskazuje powstaje z wina – białego lub czerwonego. Biały jest delikatniejszy ... go także do marynat, zup i dressingów do ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach

... więc odmiany białe, żółte lub czerwone, od niewielkich po bardzo duże. Różnią nie one jednak nie tylko wyglądem, ale również smakiem (jest odmiana przypominająca w smaku ananasa!) i okresem ... . Te czerwone owoce o sercowatym kształcie ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... , która wspomaga odporność oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina A oraz beta karoten poprawia wygląd skóry. Kwas foliowy i żelazo są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Magnez wspiera ...

dawno temu

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... aromat. Plastrami pomarańczy możemy także udekorować kubek lub kufel z grzańcem. 17524 O tym warto pamiętać Do przygotowania grzańca wybieramy czerwone wytrawne wino lub jasne piwo. Grzańca nie wolno ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... inaczej... :) Składniki fondue z rosołu: pęczek kolendry, 3 łyżki oleju sezamowego, 100 ml sosu sojowego jasnego, mały korzeń imbiru, kilka ząbków czosnku, czerwone chilli, kilka lasek trawy cytrynowej ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... od czerwonego do brązowego, pozyskuje się go z nasion drzewa annato, może wywołać egzemę (stan zapalny skóry) oraz alergię, E 141 – to barwnik syntetyczny - kompleks miedziowy chlorofilu, barwi na zielono, E ...

dawno temu

Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

... . Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo ...

dawno temu

Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu

... . Mogą się również przydać czerwone jabłka, orzechy, gałązki, zioła czy jarzębina. W lecie możesz umieścić stolik na ganku lub trawniku – zieleń ogrodu będzie idealnym dopełnieniem. 281778 Dodatki z minionej epoki ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... pomidorków cherry, czerwona cebula, 3 jajka, 8 łyżek mąki, 10 łyżek oliwy z oliwek. 281781 Kalarepy kroimy w ok. 1 cm plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Pokruszone płatki kukurydziane ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... ;-) Warto użyć ich wszystkich - spróbuj, a nie pożałujesz! Składniki: 400 g drobno posiekanego mięsa (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka), czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 350 ml passaty pomidorowej ... kwaśnej śmietany, 3/4 dojrzałego ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... , cebula, czerwona papryka, papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach), łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka ziaren kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oliwy ...

dawno temu

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

... piecz ok. 30 min i to już wszytko ;-) Proste, prawda? Powyższy przepis był dla leniuszków, ale mam dla was receptę na jeszcze smaczniejszego dorsza - w czerwonym pesto. Czas pieczenia i temperatura ... uznania. Czerwonym pesto polej filety z ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... i aromatem, bardzo chętnie po nią sięgamy. Cebula zwyczajna świetnie sprawdzi się w ciężkich, mięsnych sosach, zupach, a zwłaszcza we francuskiej zupie cebulowej. Cebula czerwona nieznacznie różni ... , ale słodszych potrawach. Cebula krymska ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... jest ze skórek owoców, E 412 (guar) – występuje m.in. w kisielach, sosach, uzyskiwany z indyjskiego drzewa guarowego, E 406 (agar) – występuje w ketchupach, sosach, uzyskiwany jest jako ekstrakt z czerwonych ... alg morskich, E 160a ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Doskonale smakuje z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. 283247 Czerwony – ma czerwoną łupinkę i ziarna średniej długości. Pochodzi ...

+ Pokaż więcej